Franciaországban az elmúlt pár év alatt több száz elítélt terroristát engedtek szabadon

Franciaországban az elmúlt pár év alatt több száz elítélt terroristát engedtek szabadon

Jelenleg alig több a börtönben lévő, terrorizmusért élítélt fogvatartottak száma, mint azoké, akiket az elmúlt négy évben szabadon engedtek, mindezt amellett, hogy a francia belügyminisztérium adatai szerint az elmúlt évtizedben jelentősen nőtt az országot célzó dzsihadista fenyegetés.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. NOVEMBER 16. 06:00

Az elmúlt 10 évben Franciaországban jelentős mértékben megnőtt a terrorfenyegetettség, derül ki a belügyminisztérium által közzétett jelentésből. A dokumentum alapján 2012 óta 271-en vesztették életüket az országban történt terrortámadásokban és több kint ezren megsebesültek, az egyik legmegrázóbb, 2015-ben történt támadássorozat hetedik évfordulója épp a minap, november 13-án volt.

A jelentés szerint a francia hatóságok 70 támadást hiúsítottak meg, ezek közül 62 kísérletet a terrorelhárításért felelős belbiztonsági főigazgatóság (DGSI) fojtott el. A dokumentum arra is kitér, hogy a Franciaországot célzó, terrorszervezetekhez fűződő dzsihadista propaganda különösen jelentős és túlnyomórészt belső, az ország határain belülről származó fenyegetésről van szó.

Fontos biztonsági kérdést jelent továbbá a terrorizmusért elítélt fogvatartottak rendszeres ellenőrzése, nyomon követése a börtönévek alatt és a szabadulásukat követően egyaránt. A France Info munkatársa, Stéphane Pair utánajárt, hogy mi történik azokkal a dzsihadista rabokkal, akiket börtönbüntetésük letelte után szabadon engednek.

A cikk egészen elképesztő számokat közöl,

ugyanis az elmúlt négy év során 343 terrorcselekményért elítélt rabot engedtek szabadon Franciaországban, ebből 72 személyt az idei évben. A lap az Igazságügyi Minisztérium adataira hivatkozva arra is rávilágít, hogy jelenleg 406 iszlamista terroristát tartanak fogva a franciaországi börtönökben, tehát alig vannak többen a börtönbüntetésüket töltő iszlamista terroristák, mint azok, akiket négy év leforgása alatt szabadon engedtek.

A protokoll szerint a börtönből szabadult rabokat rendszeresen ellenőrzik az igazságügyi és hírszerző szolgálatok, ami azt jelenti, hogy több hónapon keresztül naponta kétszer jelentkezniük kell a rendőrkapitányságon és rendszeres pszichológiai vizsgálatnak is alávetik őket, ám pár hónap elteltével már elegendő három havonta jelentkezni a hatóságoknál. A DGSI egyik vezetője szerint a rendszeres ellenőrzésre azért van szükség, mert a szabadult rabok esetében fennáll annak a veszélye, hogy újra akcióba lépnek.

Erre a kijelentésre konkrét bizonyítékként szolgál a 2016 július 26-án a normandiai Rouen közelében lévő Saint-Étienne-du-Rouvray nevű településen elkövetett terrortámadás, mely során két iszlamista fegyveres túszul ejtette a templomban tartózkodó híveket és elvágták a 85 éves katolikus pap torkát. Az egyik támadó egy börtönből szabadult radikalizálódott rab volt, aki a cselekmény idején elektromos nyomkövetőt viselt, ám ez mégsem akadályozta meg a kegyetlen gyilkosság elkövetésében.

2015 és 2016 különösen gyászos év volt Franciaország számára, ebben a két évben ugyanis kimagaslóan sok terrortámadás történt, 2015. januárjában volt a 17 halálos áldozattal járó támadás Párizsban a Charlie Hebdo nevű szatirikus hetilap szerkesztőségében, november 13-án pedig a minden idők legtöbb francia halálos áldozatát követelő összehangolt terrortámadás történt Párizsban mely során 130-an vesztették életüket. 2016 július 14-én Nizzában pedig a nemzeti ünnep alkalmából összegyűlt tömegbe hajtott kamionnal a tengerparti sétányon egy radikalizálódott iszlamista terrorista, aki 84 embert gázolt halálra.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

france, islamism, prison, released, terrorists, threat