Franciaországban érzik magukat legkevésbé biztonságban a zsidó közösség tagjai

Franciaországban érzik magukat legkevésbé biztonságban a zsidó közösség tagjai

Egy friss felmérés szerint tizenkét európai ország közül Franciaország az, ahol a leginkább aggódnak a biztonságukért a zsidó vallásúak. Az utóbbi pár évben több antiszemita gyilkosság is történt.

NAGYVILÁG 2022. JÚNIUS 23. 08:38

Franciaországban nem érzik magukat biztonságban a zsidó közösség tagjai, derül ki egy friss felmérésből, amelyben tizenkét európai országot hasonlítottak össze. A londoni székhelyű Jewish Policy Research kutatóintézet által az Európai Zsidó Szövetség (EJA) megbízásából készített felmérésből kiderül, hogy a megvizsgált európai országok közül Franciaország lett a sereghajtó, itt aggódnak leginkább a biztonságukért a zsidó vallásúak.

A felmérést négy fő szempont alapján végezték, melyek a következők: a zsidó közösség biztonságérzése, a lakosság hozzáállása a zsidó vallásúakhoz és Izraelhez, az antiszemitizmus és végül a kormányzati teljesítmény a témával kapcsolatban, beleértve a statisztikát az antiszemita incidensekről, a holokauszt emlékhelyeket, a zsidóság biztonságára szánt költségvetést, az istentisztelet szabadságának valamint az olyan zsidó szokások gyakorlásának biztosítását, mint például a körülmetélés és az állatok rituális jellegű leölése.

A felmérés eredményéről beszámoló Le Parisien nevű lap kiemeli, hogy az európai országok közül Franciaországban van a legnagyobb létszámú zsidó közösség, 500 000 fővel.

A felmérés összes szempontját egybe véve Franciaország a tizedik helyen végzett a tizenkét ország közül, messze lemaradva az első helyet megszerző Olaszország mögött. A cikkből az is kiderül, hogy Magyarország lett a második a listán, a két sereghajtó pedig Lengyelország a tizenegyedik, Belgium pedig a tizenkettedik hellyel. Ami a zsidó közösség tagjainak biztonságát illeti, Franciaország az utolsó helyen végzett, itt aggódnak a leginkább a biztonságukért a zsidó vallásúak, ebben a kategóriában az első helyet Dánia szerezte meg.

Franciaországban az elmúlt pár évben rendkívüli módon megnőtt az antiszemita incidensek száma, a belügyminisztérium adatai szerint 2019-ben 687 ilyen jellegű esetet jegyeztek fel a hatóságok, ami 27 százalékos növekedést jelent a 2018-ben regisztrált 541 esethez képest. A számadatok a tavalyi évben is az előző évekhez hasonlóan alakultak, ugyanis a francia Központi Területi Hírszerző Szolgálat adatai szerint 2021-ben Franciaországban összesen 1659 vallásellenes cselekmény történt, ezek közül 857 volt keresztényellenes támadás, 589 antiszemita és 213 muzulmánellenes cselekmény.

A legmegdöbbentőbb zsidóellenes cselekedet 2015-ben történt Franciaországban, amikor január 9-én a Hyper Cacher nevű párizsi élelmiszerboltban az állig felfegyverzett terrorista, Amedy Coulibaly négy embert meggyilkolt, további tizenhét személyt pedig túszul ejtett.

Ám nem ez volt az elmúlt pár évben az egyetlen antiszemita támadás. 2006-ba nemzetközi felháborodást keltett a 23 éves Ilan Halimi meggyilkolása. A fiatalembert elrabolták, majd három hétig fogva tartotta a Barbárok elnevezésű, főleg muszlimokból álló csoport.

Egy radiátorhoz kötözték, ütlegelték és rendszeresen kínozták, mindezt csupán a származása miatt. A banda 450 ezer euró váltságdíjat követelt a férfi gazdagnak hitt családjától, mivel a zsidóknak van pénzük. A pénz átadására nem került sor, a félholt Ilan Halimi-re az utcán találtak rá Párizs külvárosában, testének négyötödét égési sebek borították, kórházba szállítás közben halt meg. Életéről 2014-ben film is készült, 24 Days címmel a férfi édesanyja, Ruth könyve alapján.

Egy másik kegyetlen antiszemita gyilkosság áldozata a 65 éves ortodox zsidó nő, Sarah Halimi esete szintén nagy megbotránkozást keltett. A nőhöz 2017-ben betört szomszédja, a 27 éves migráns hátterű Kobili Traore, aki először súlyosan bántalmazta, majd Allah Akbar kiáltást hallatva kihajította áldozatát az ablakon.

Később a bíróság felmentette az elkövetőt, mondván, hogy a gyilkosság idején kábítószeres befolyás alatt állt és nem volt beszámítható, ezért nem büntethető. Az ügyre még maga Emmanuel Macron is felfigyelt, egy, a Le Figaro nevű lapnak adott interjújában azt mondta, hogy törvénymódosítást kezdeményez annak érdekében, hogy ne kerülhesse el senki a felelősségre vonást, aki kábítószer fogyasztása miatt kerül öntudatlan állapotba.

A legutóbbi antiszemita gyilkosság 2018-ban történt, az áldozat egy 85 éves holokauszttúlélő, Mirelle Knoll volt, akit támadója, az afrikai származású muszlim Yacine Mihoub 11 késszúrással meggyilkolt, majd felgyújtotta a holttestet. Az ügy tárgyalása 2021 novemberében volt, az elkövető életfogytiglani börtönbüntetést kapott.

NAGYVILÁG

Címkék:

antisemitism, france, insecurity, jews, murders