Franciaországi extrém szárazság: félő, hogy év végére nem lesz tej

Franciaországi extrém szárazság: félő, hogy év végére nem lesz tej

Az országban hetek óta tomboló hőség és a rendkívüli csapadékhiány miatt már olyan rossz a helyzet, hogy több folyón le kellett állítani a hajózást. Az egyik legfontosabb európai folyó, a Rajna vízszintje csupán pár centiméterre van attól, hogy bizonyos szakaszain hajózhatatlanná váljon. A súlyos szárazság miatt kialakult takarmányhiány miatt pedig veszélybe kerülhet a franciaországi tej ellátás is.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. AUGUSZTUS 8. 06:01

Már eddig is óriási problémákat okozott Franciaországban a rendkívüli szárazság, szinte az összes megyében vízkorlátozást rendeltek el és a környezeti átmenetért felelős miniszter augusztus 5-én tett nyilatkozata alapján több mint száz településen már ivóvíz sincs, itt tartálykocsikkal látják el a lakosságot. A helyzet azonban még tovább romlott, már a legnagyobb francia folyók is érintettek, a hajózható vízi utakat kezelő Voies Navigables de France (VNF) adatai szerint közel 580 kilométernyi vízi útvonal van zárva az általa kezelt 6700 kilométernyi folyóból, írja a Le Figaro. A lap arról is beszámol, hogy a Rajna vízhozama például drasztikusan csökkent, a VNF július végén 550 m3/s vízhozamot regisztrált Strasbourgban, ami az átlagos vízhozam fele. A teherhajók ezért kénytelenek a harmadára csökkenteni rakományukat, hogy a hajó alja ne érje el a folyó medrét. A folyó szintje a német területen még kritikusabb, a Die Welt nevű lap beszámolója alapján a kereskedelmi szempontból kiemelten fontos Kaub térségében a vízszint csupán néhány centiméterre van attól, hogy járhatatlanná váljon a folyó.

A Berenberg befektetési bank szerint a kialakult helyzet miatt sokkal nehezebbé válik az orosz gáz alternatívájaként használandó szén szállítása is, melynek körülbelül egyharmada a Rajnán történik.

Franciaország délnyugati régiójában is nagy gond van a folyókkal, a Garonne vízhozama általában 70-100 m3/s szokott lenni ilyenkor, most azonban csak 40 m3/s, emiatt 25 millió köbméter vizet kellett pótolni a víztározóban tartalékon lévő 80 m3-ből. A Le Figaro kiemeli, hogy a Garonne rendkívül fontos szerepet tölt be a régióban, ugyanis több mint 1 millió lakost lát el ivóvízzel, a környék mezőgazdasági területein pedig 70 000 hektárt öntöznek a folyó vízéből, továbbá a Golfech atomerőművet is azzal hűtik.

A Loire vízszintje is meredeken csökkent, a július elején szokásos 475 m3/s-hoz képest mindössze 121 m3/s a vízhozama, az egyik folyami turizmussal foglakozó hajótársaság bejelentése szerint a folyó egyes szakaszain egyre nehezebb áthaladni, van, ahol már szinte a meder alját súrolják a hajók, ezért bizonyos úti célokat kivettek a programból.

A rendkívüli aszály azonban nem csak a folyók vízhozamára és a vízi közlekedésre van negatív hatással, a csapadékhiány miatt könnyen előfordulhat, hogy az év végére elfogy a tej. A legnagyobb francia mezőgazdasági szakszervezeti szövetség, az FNSEA sajtóközleményt adott ki, melyben felhívja a figyelmet arra, hogy a drámai következményekkel járó történelmi szárazság elsősorban a gazdálkodókat érinti. A szakszervezet hangsúlyozza, hogy a termésbiztosítás legfontosabb feltétele az lenne, hogy gondoskodjanak az illetékesek az öntözéshez megfelelő víztartalékok biztosításáról.

A témáról beszámoló Le Figaro cikkéből kiderül, hogy az aszály nagyban befolyásolja a tej előállítását is és félő, hogy ha nem javul a helyzet, akkor az év végére tejhiány lesz az országban. A tejelő állatok tetetéséhez ugyanis takarmányra, elsősorban lucernára és kukoricára van szükség, de mivel a termés rendkívül rossz volt a szárazság miatt, az állatokat nincs mivel etetni. Ha nem lesz tej Franciaországban, az a tejiparra is rendkívül negatív hatással lesz, veszélybe kerülhet például a Franciaország nevével egybeforrt sajtkészítés is.

 

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

drought, drying rivers, france, lack of milk, no fodder