Gyerekmunkások lettek a kísérő nélküli kiskorúakból

Három kiskorúról derült ki, hogy 8 órás munkát végeznek egy vállalatnál az Egyesült Államokban.

NAGYVILÁG 2022. JÚLIUS 26. 14:59

A Hyundai Motor leányvállalata gyermekmunkásokat alkalmazott egy olyan üzemben, amely a koreai autógyártó összeszerelő üzemének alkatrészeit szállítja Montgomery-ben, Alabama államban. Erről számolt be a rendőrség, három kiskorú munkás családja, valamint a gyár nyolc korábbi és jelenlegi alkalmazottja szerint. A SMART Alabama LLC által üzemeltetett présüzemben a Hyundai többségi tulajdonában lévő egységként van feltüntetve a vállalati nyilvántartásokban.

A Reuters azt követően szerzett tudomást a kiskorú munkásokról, hogy februárban rövid időre eltűnt egy guatemalai gyerek a családja alabamai otthonából. A lány, aki ebben a hónapban tölti be a 14. életévét, két 12 és 15 éves testvérével az üzemben dolgoztak és nem jártak iskolába több szemtanú szerint. A gyermekek apja, Pedro Tzi és a város rendőrsége ezt szintén megerősítette.

“A luvernei üzemtől mintegy 45 mérföldre fekvő Enterprise rendőrsége nem rendelkezik hatáskörrel a gyárban elkövetett esetleges munkajogi jogsértések kivizsgálására. Ehelyett a rendőrség az incidens után értesítette az állami főügyészi hivatalt” – mondta James Sanders, az enterprise-i rendőrség nyomozója.

A gyermekek elmondása szerint a kiskorúak közül többen lemondtak az iskolai tanulmányaikról, hogy hosszú műszakokban dolgozhassanak az üzemben, amely egy olyan kiterjedt létesítmény, ahol dokumentáltan számos egészségügyi és biztonsági szabálysértés történt.

Az alabamai és szövetségi törvények korlátozzák a 18 év alatti kiskorúak munkavégzését az olyan fémsajtoló és présüzemekben, mint a SMART, ahol a veszélyes gépek közelsége sok esetben életveszélyes a kiskorúakra nézve. Ráadásul az államban 17 év a törvényileg meghatározott iskolakötelezettség korhatára.

A nyilvántartások szerint a SMART 2013 óta legalább 48 515 dollár bírságot kapott, legutóbb pedig idén bírságolták meg. Az ellenőrzések során szabálysértéseket is dokumentáltak, amik a munkavállalók közvetlen testi épségét veszélyeztetik.

Az üzemben dolgozó kiskorúak közül sokakat toborzási ügynökségeken keresztül vettek fel a vállalat jelenlegi és volt dolgozói, valamint a helyi toborzók szerint. Bár a munkaerő-közvetítő cégek országszerte segítenek a megüresedett munkahelyek betöltésében, a munkaügyi érdekvédők gyakran bírálják őket, mert lehetővé teszik a nagy munkáltatók számára, hogy kiszervezzék a munkavállalók munkára való alkalmasságának ellenőrzését.

A SMART egyik volt dolgozója, egy felnőtt bevándorló, aki tavaly egy másik autóipari munkahelyre távozott, azt mondta, hogy körülbelül 50 fiatalkorú munkavállaló dolgozott az üzemben különböző műszakokban, és hozzátette, hogy néhányukat személyesen is ismerte. Egy másik volt felnőtt SMART-munkás, aki amerikai állampolgár, és szintén tavaly hagyta el az üzemet, azt mondta, hogy a műszakjában körülbelül egy tucat kiskorú mellett dolgozott.

Egy másik volt alkalmazott, a 39 éves Tabatha Moultry több éven át, 2019-ig dolgozott a SMART összeszerelősorán. Moultry elmondta, hogy az üzemben nagy volt a fluktuáció, és egyre inkább a bevándorló munkavállalókra támaszkodtak, hogy lépést tudjanak tartani az intenzív termelési igényekkel. Elmondta, hogy emlékszik, hogy egy olyan lánnyal is dolgozott együtt, aki 11 vagy 12 évesnek tűnt.

A Hyundai az eset nyilvánosságra kerülése után egy közleményt adott ki, amiben azt írták, hogy “nem toleráljuk a törvénytelen foglalkoztatási gyakorlatot egyetlen Hyundai egységnél sem. Vannak olyan irányelveink és eljárásaink, amelyek megkövetelik az összes helyi, állami és szövetségi törvény betartását”.

A SMART pedig külön nyilatkozatban közölte, hogy betartja a szövetségi, állami és helyi törvényeket, és tagad minden olyan állítást, amely szerint tudatosan alkalmazott volna olyan személyt, aki nem alkalmas a munkavállalásra”. A vállalat közölte, hogy az állások betöltéséhez munkaerő-kölcsönző ügynökségekre támaszkodik, és elvárja, hogy ezek az ügynökségek a törvényt kövessék a munkavállalók toborzása, felvétele és elhelyezése során.

NAGYVILÁG

Címkék:

children, lmbtq, united states