Gyorsabban fogy a muníció Ukrajnában, mint korábban Afganisztánban

Hatalmas mennyiségű fegyverrel és lőszerrel segíti Ukrajna védekezését az Egyesült Államok és Európa, azonban a készletek fogyóban vannak, az utánpótlás pedig akadozik, mert nincs akkora gyártási kapacitás, amekkorára szükség lenne. Van olyan tarack, amiből Ukrajna két hét alatt elhasznál annyit, amennyit egy év alatt tudnak legyártani. A rengeteg fegyver, robbantás és bombázás pedig Európában régen látott pusztítással jár, ezrek vesztik életüket, illetve sérülnek meg.

NAGYVILÁG 2023. FEBRUÁR 24. 15:16

Az amerikai fegyveriparban a 155 milliméteres ágyútöltények normál gyártási szintje békeidőben évente körülbelül 30 ezer lövedék. Ez egy nagy hatótávolságú nehéz tüzérségi fegyver, amelyet jelenleg az ukrajnai harcmezökön használnak.

Az ukrán katonák azonban ezt a mennyiséget nagyjából két hét alatt elhasználják

mondta el Dave Des Roches, az amerikai Nemzetvédelmi Egyetem docense a CNBC-nek. Szerinte ez aggasztó, és ha nem lendítik fel a gyártást – ami hónapokig tart – akkor nem lesznek képesek ellátni az ukránokat.

A NATO tisztviselői szerint Ukrajnában a bevetett tüzérség mennyisége elképesztő. Afganisztánban a NATO-erők napi 300 tüzérségi lövést adtak le, és nem igazán kellett aggódniuk a légvédelem miatt. Ukrajna azonban naponta több ezer lövést is leadhat, és továbbra is kétségbeesetten keresi a légvédelmet az orosz rakéták és az iráni gyártmányú drónok ellen.

„Egy nap Ukrajnában egy hónap vagy több Afganisztánban”

mondta Camille Grand, az Európai Külkapcsolati Tanács védelmi szakértője, aki a közelmúltig a NATO védelmi beruházásokért felelős főtitkárhelyettese volt a The New York Times-nak.

Szintén megdöbbentő a felhasznált lőszer mennyisége is, ha arra gondolunk, hogy Ukrajna területe Európa területének kevesebb mint hat százalékát teszi ki, és harcok nem is egész Ukrajna területén vannak.

Az igények kielégítése érdekében most az egyik legnagyobb amerikai lőszergyár, Scranton Army Ammunition Plant hatalmas bővítést hajt végre, amelyet a Pentagon több millió dolláros új védelmi kiadása táplál. A gyár új csúcstechnológiás gépekbe fektet be, új munkásokat vesz fel, hogy átálljon a folyamatos, éjjel-nappal üzemelő termelésre.

A hadsereg beszerzési főnöke, Doug Bush elmondta, hogy 500 százalékos növekedést terveznek a tüzérségi lövedékek gyártásában, havi 15 ezerről 70 ezerre. A növekedés nagy részét a scrantoni üzem fogja teljesíteni, amely az ország tüzérségi lövedékellátásának nagy részét adja.

Bush a CNN-nek elmondta, hogy a hadsereg meg kívánja duplázni a Javelin páncéltörő rakéták gyártását is, évente nagyjából 33 százalékkal több GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket Systems) felszíni-felszíni közepes hatótávolságú rakétát kíván gyártani, és havonta legalább 60 darab Stinger légvédelmi rakétát – amelyek Bush szerint eddig „szinte egyáltalán nem voltak gyártásban”.

Ukrajna korábban arról számolt be az Egyesült Államoknak, hogy a Stinger és Javelin rakéták a leghatékonyabb lőszerek közé tartoznak az orosz szárazföldi előre nyomulás és légi támadások meghiúsítására, és naponta 500 darabra van szüksége mindegyikből.

Az Egyesült Államok mellett Európa fegyverkészletei is fogytán vannak. Josep Borell az Európai Unió külügyi biztosa már tavaly szeptemberben arról beszélt, hogy „a legtöbb [európai NATO] tagállam katonai készletei, ha nem is merültek ki, de jelentősen megcsappantak, mert sok kapacitást biztosítottunk az ukránoknak.”

„Ezt fel kell tölteni. Az újratöltés legjobb módja, ha ezt közösen tesszük. Így olcsóbb lesz” – tette hozzá akkor a külügyi biztos.

Ahogy arról a V4NA beszámolt, a támadás alatt álló ország nagy igényei miatt az EU új lőszerbeszerzési eljáráson dolgozik – erről a hetekben beszélt Josep Borrell, a müncheni biztonsági konferenciát.

Kaja Kallas észt miniszterelnök szerint a cél az lenne, hogy – hasonlóan a koronavírus-járvány idején a vakcinabeszerzéseknél – közösen kellene lőszereket vásárolni Ukrajna megsegítésére. Kallas szerint az uniós államok pénzt biztosítanának, amelyet aztán arra használnának, hogy az EU-n keresztül nagy megrendeléseket adjanak le a védelmi iparnak. Kallas arra hivatkozik,

“Oroszország egy nap alatt annyi lőszert használ el, amennyit Európában egy hónap alatt gyártanak”.

Az észt kormányfő ezért sürgeti az Európai Uniót, hogy gyorsan bővítse a termelési kapacitásokat, mert mint mondta: lőszerek nélkül Ukrajna nem tudná megnyerni a háborút.

A háború azonban hatalmas pusztítást végez a kelet-európai országban, ezrek vesztik életüket, ezért egyre többen emelik fel a hangjukat a tűzszünet és a béketárgyalások mellett.

A harcok azonnali, békés lezárását sürgeti az az ENSZ-nyilatkozat is, amit február 23-án fogadtak el két napos vitát követően az ENSZ-közgyűlésén, New Yorkban. A nyilatkozatot a tagállamok háromnegyede támogatta.

A háborús veszteségekről szóló beszámolók, és a háborús országról nap mint nap megjelenő felvételek is azt mutatják, hogy a háború mielőbbi felfüggesztésére van szükség.

Elesett, megcsonkított katonák, gyászoló családok, otthonaikból menekülni kényszerülő civilek – ezt hozza magával a háború.

NAGYVILÁG

Címkék:

eu, ukraine, usa, war, weapons