Ha most lennének a francia parlamenti választások, a jobboldal kerülne ki győztesen – videó

Ha most lennének a francia parlamenti választások, a jobboldal kerülne ki győztesen – videó

A kormánypárti koalíció rendkívül sokat vesztett népszerűségéből, Marine Le Pen pártjában azonban egyre többen bíznak. Előrehozott választások esetén a jobboldali párt képviselői kerülnének be a parlamentbe a legnagyobb számban, a 35 és 49 év közöttiek szavaznának rájuk a legnagyobb arányban, míg Macront már csak a nyugdíjasok támogatják.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. MÁRCIUS 29. 08:59

Franciaországban rendkívül nagy felháborodást váltott ki a kormány nyugdíjreformja, január eleje óta rendszeresek a tüntetések a nyugdíjkorhatár két évvel történő megemelése miatt. A francia kormány az Alkotmány 49.3-as cikkelyét alkalmazva, március közepén parlamenti szavazás nélkül fogadta el az erről szóló törvényjavaslatot, ami olaj volt a tűzre, azóta szinte folyamatosak a szakszervezeti sztrájkok és tüntetések, melyek egyre erőszakosabbak.

Az országban tehát forrnak az indulatok, az Ifop közvélemény-kutató pedig a Le Journal du Dimanche (JDD) nevű hetilap megbízásából felmérést készített, hogy kiderítse, a feldühödött lakosság politikai véleménye változott-e az utóbbi időben.

Márpedig a felmérés eredménye alapján befolyással vannak az országos megmozdulások az emberek politikai preferenciájára, az Ifop ugyanis arra az eredményre jutott, hogy ha most tartanák a parlamenti választásokat, akkor a jobboldali Nemzeti Tömörülés párt 26 százalékos támogatottsággal, többségi pozícióval kerülne be a parlamentbe, a jobboldali párt tehát abszolút profitál a nyugdíjreform miatti társadalmi felháborodásból.

A felmérésből az is kiderül, hogy a kormánypárti koalíció parlamenti pozíciója nagyon zuhanna, ha most lennének a választások, ugyanis 30-40 képviselői mandátummal kevesebbet szerezne az Alsóházban.

A JDD felhívja rá a figyelmet, hogy a Marine Le Pen nevéhez fűződő párt népszerűsége jelentős mértékben, 7 százalékkal nőtt a tavaly júniusban tartott parlamenti szavazások óta, a felmérés alapján jelenleg egy szinten áll a szintén 26 százalékot elérő Nupes baloldali koalícióval, a lap azonban hozzáteszi, hogy a baloldal pozíciója 2022 júniusa óta nem erősödött, annak ellenére, hogy intenzíven részt vesznek a nyugdíjreform elleni tiltakozásban.

Frédéric Dabi, az Ifop főigazgatója kiemeli, hogy a felsővezetőket kivéve a Nemzeti Tömörülést szinte minden korosztály és kategória képviselői egyre nagyobb arányban támogatják és a reformot leginkább ellenzők körében érte el a legmagasabb pontszámokat, annak ellenére, hogy a párt nem vett részt a társadalmi mozgalomban. A Nemzeti Tömörülés tagjai ugyanis, a Nupes politikusaival ellentétben, nem vonultak az utcára a tiltakozókkal felvonulni, csupán a parlamentben szólaltak fel a nyugdíjreform intézkedései ellen.

A felmérésből az is kiderül, hogy a Renaissance (újjászületés) nevű kormánykoalíció 22 százalékkal a jobb-és baloldal után csak a harmadik helyen végezne, ha előrehozott parlamenti szavazások lennének, ami csaknem 5 százalékos csökkentést jelent a júniusi 26,9 százalékhoz képest, erről az Ifop vezetője, Frédéric Dabi beszélt a Sud Radionak adott interjújában.

Dabi elmondása alapján ha most lennének a választások, még kisebb esélye lenne a kormánykoalíciónak a parlamenti abszolút többségre, mint 2022-ben, holott már akkor sem sikerült azt megszerezni.

Frédéric Dabi kihangsúlyozza, a kormánykoalíció támogatottsága rendkívül alacsony, mindössze 12 százalék a 35 év alatti fiatalok körében és a legnagyobb arányban, 31 százalékkal csak a 65 év felettiek szimpatizálnak Macron pártjával és annak szövetségeseivel. Az Ifop vezetője felhívja rá a figyelmet, hogy a kormánykoalíció jelenleg csak egyetlen pilléren nyugszik, a lakosság azon részén, amelyik nem dolgozik.

Az Ifop igazgatója ugyanakkor arra is rávilágított, hogy a nyugdíjreformot leginkább ellenző korosztály, azaz a 35 és 49 év közöttiek azok, akik a legnagyobb arányban szavaznának a jobboldalra, ezek szerint tehát az aktív dolgozók jelentős hányada átállt Marine Le Pen oldalára.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

france, government less popular, ifop, marine le pen, parliamentary elections, survey