Hamarosan igazolvánnyal is utazhatnak Törökországba a szerbek – csúcson a két ország viszonya

Hamarosan igazolvánnyal is utazhatnak Törökországba a szerbek – csúcson a két ország viszonya

Októbertől akár személyigazolvánnyal is utazhatnak a szerbiai állampolgárok Törökországba. A rendelet elsősorban azoknak jelent könnyítést, akik repülővel érkeznek, a busszal és személyautóval utazóknak ugyanis át kell kelniük az uniós Bulgárián, amihez továbbra is útlevél szükséges.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 21. 13:12

Újabb löket a turizmusnak

Törökország idén rekordokat döntött az idegenforgalom terén. Az év első hét hónapjában 23 millió külföldi látogatott oda, ez 53 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. Mindez azt jelenti, hogy sikerült visszatérni a pandémia előtti szintre. A török kormány éves szinten 37 milliárd dolláros ágazati bevételre számít. A legtöbben idén Németországból érkeztek, a második helyre pedig az oroszok zárkóztak fel, akik számára a nyugati szankciók miatt most a török üdülőhelyek váltak az egyik legvonzóbb és legelérhetőbb célponttá.

A török tengerpart a szerbiaiak körében is népszerű – elérhető közelségben van, így busszal vagy egy rövid repülőúttal is megközelíthető. Éves szinten két-háromszázezerre tehető a szerb turisták száma, harmaduk jellemzően az utószezont választja. A szerbek előszeretettel fizetnek be a 4-5 csillagos szállodák all inclusive szolgáltatásaira, ugyanis a pénzükért itt többet kapnak, mint máshol. Ennek a trendnek újabb löketet adhat, ha októbertől már útlevél nélkül is beutazhatnak Törökországba. Vízumra most sincs szükség, ha azonban Ankarában is aláírják a rendeletet, elég lesz az érvényes, biometrikus személyigazolvány.

Aleksandar Senicic, a Szerbiai Utazási Irodák Országos Szövetségének vezetője azt mondta, nagyjából a lakosság húsz százalékát érinti az egyszerűsített beutazás, vagyis jelentősen nőhet az érdeklődés, amivel Törökország akár a top célállomások közé is bekerülhet. Emellett Senicic szerint a fordított trend is megmutatkozik majd, vagyis hogy egyre több török turista érkezik szerbiai látogatásra.

A két ország közötti idegenforgalom egyébként már a tavalyi adatok szerint is felszállóban van: 2021-ben 85 százalékkal nőtt a szerbiai turisták száma Törökországban az előző évhez képest, míg a Szerbiába érkező törökök száma 95 százalékkal lett magasabb. Utóbbi adathoz persze az is lényegesen hozzájárul, hogy a nyugaton dolgozó török vendégmunkások előszeretettel pihennek meg Szerbiában a hazáig tartó, akár több napos útjuk során.

Gazdasági és energetikai együttműködés

A török elnök, Recep Tayyip Erdogan szeptember elején járt Szerbiában, ahol hivatali kollégája, Aleksandar Vucic fogadta. A két államfő egyetértett abban, hogy országaik viszonya soha nem volt ilyen magas szinten, ez pedig a gazdasági számokban is jól megmutatkozik. Szerbiában jelenleg 705 török alapítású cég, és 209 török állampolgárságú vállalkozó dolgozik aktívan. A legtöbben az építőiparban tevékenykednek, de a kereskedelemben és a vendéglátóiparban is jelentős erőt képviselnek. A törökországi beruházásoknak nagyjából tízezer szerbiai köszönheti az állását. Törökország jelenleg a 21. legnagyobb befektető ország Szerbiában, csak az idei év első három hónapjában mintegy tizenöt milliárd eurós a török tőkebeáramlás.

Törökország és Szerbia várhatóan az energiaválság idején is kisegíti egymást – jelenleg arról folynak egyeztetések, hogy Ankara villamosenergiát ad el Belgrádnak, amivel Szerbia teljesen bebiztosítaná magát télire.

Erdogan a Sanghaji Együttműködési Szervezetben látja a törökök jövőjét

Recep Tayyip Erdogan török elnök a napokban jelentette be, hogy kéri országa felvételét a Sanghaji Együttműködési Szervezetbe, melyet 2001-ben alapított Kína, Kazahsztán, Kirgizisztán, Oroszország, Tádzsikisztán és Üzbegisztán, később pedig India, Pakisztán és Irán is csatlakozott hozzá. Erdogan hangsúlyozta, készek minden területen együttműködni, legyen szó biztonságpolitikáról, gazdaságról, energetikáról, közlekedésről, mezőgazdaságról vagy turizmusról.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

recep tayyip erdogan, serbia, turkey