Hamarosan megalakul az Európai Politikai Közösség

Hamarosan megalakul az Európai Politikai Közösség

Szerbia csakis 2030 után lehet az Európai Unió tagja, akkor is csak úgy, ha addig teljesíti a nyugati országok elvárásait. A szerb sajtó arról ír, hogy az EU tagság előtt mindenképp szükséges lesz Belgrádnak az Európai Politikai Közösség tagjává válni. Szerbiának 3 alapvető feltételt kell teljesítenie.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 24. 06:00

Prágában hozhatják létre az új csoportosulást

Az Európai Politikai Közösség magába foglalná az uniós országokat és azokat az államokat, amelyek integrálódnának, de ilyen, vagy olyan okoknál fogva az egyelőre még nem lehetséges a számukra. A csoportosulás francia javaslatra jöhet létre német támogatással, a jelek szerint jövő nyáron. Nem hivatalos brüsszeli értesülések szerint az Európai Unió 44 állam vezetőit hívta meg október 6-ra Prágába, hogy együtt döntsenek a Közösség létrehozásáról. A meghívottak között van az EU 27 tagországa, a tagjelöltek, így Montenegró, Szerbia, Albánia, Észak-Macedónia, Ukrajna és Moldova, valamint a Nyugat-Balkán más országai, de Törökország és Nagy Britannia is. A Tanjug hírügynökség információi szerint az új politikai közösség létrehozásának célja, hogy lehetőséget teremtsen arra, hogy a résztvevő országok közösen vitassák meg azokat a kérdéseket, amelyek a biztonság, a stabilitás és a jólét megőrzését hivatottak biztosítani Európában. Az így kialakult Európai Politikai Közösség pontosan meghatározott témákkal foglalkozna. Ezek pedig a következők: energia, éghajlati problémák, kül- és biztonságpolitika, valamint az energiarendszer fenntarthatósága.

Szankciók nélkül nincs csatlakozás

A Nyugat-Balkán országai már évek óta várnak arra, hogy haladjanak az uniós csatlakozási folyamatok. Az elmúlt években azonban Brüsszel főként saját belső ügyeivel volt elfoglalva, illetve a koronavírus-járvány is lassította az integrációt. A csatlakozási folyamat részeként Montenegró és Szerbia még annak metodológiáján is változtatott az EU javaslatára. Így a korábbi fejezetek helyett most már klaszterekben tárgyalnak az elvégzendő feladatokról. Habár egyes uniós országok, így Magyarország is kiáll a balkáni országok integrációja mellett, ez a folyamat a legfinomabban szólva is döcögött az elmúlt években. A legutóbbi kormányközi konferencián Belgrád nem tudott újabb előrelépést tenni az EU felé. Az Unió nem hagyta azt jóvá.

kép: Facebook

 

A mostani információk szerint az Európai Unió bővítése csak 2030 után folytatódhat. Szerbiának pedig – ahhoz, hogy az EU kapujába érjen – csatlakoznia kell most az Európai Politikai Közösséghez, amelyet formálisan 2023 nyarán hozhatnak létre. Belgrádnak a belépéshez egyértelműen állást kell foglalni az ukrán-orosz háborúban. Brüsszel egyértelműen elvárja a szerbektől, hogy csatlakozzanak a Moszkva elleni szankciókhoz. Szerbiának tehát 10 hónapja van arra, hogy büntetőintézkedéseket vezessen be, ellenkező esetben nemhogy az EU-nak, de ennek a politikai közösségnek sem lehet a tagja. A Blic napilap szerint a közösséghez való csatlakozáshoz három alapvető feltételnek kell megfelelni, ezek pedig a demokratikus értékek és a jogállamiság tiszteletben tartása a koppenhágai kritériumok alapján, az emberi jogok tiszteletben tartása, valamint az oroszok elleni szankciókhoz való csatlakozás.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

eu, eu integration, serbia