Hazautaznak nyaralni a menekültek

A külföldön született, de az uniós országban legálisan tartózkodó személyek 85 százaléka visszament a hazájába nyaralni.

NAGYVILÁG 2022. SZEPTEMBER 13. 13:33

Tízből nyolc Svédországban élő migráns valamikor nyaralt abban az országban, ahonnan azért jött el, hogy Svédországban kérjen menedékjogot vagy letelepedési engedélyt. Ez derül ki a Novus által készített felmérésből, ami szerint a külföldön született emberek 85 százaléka járt már valamikor nyaralni hazájában a Svédországba érkezésük óta. Ez az arány a családdal rendelkező migránsok körében a legmagasabb, az ilyen személyek 92 százaléka tért vissza hazájába turistaként.

A menedékjoggal rendelkező migránsoknak a 79 százaléka látogatott el abba az országba, ahonnan korábban elmenekült.

A Novus ugyanakkor arra is rámutat, hogy a származási országban a helyzet sok bevándorló esetében megváltozhatott azóta, hogy menedékjogot kértek. A felmérést augusztus 18. és 24. között végezték 1050 külföldön született személy megkérdezésével.

Svéd Migrációs Ügynökség a Facebookon közzétett bejegyzésében egyébként tanácsot ad az érvényes tartózkodási engedéllyel nem rendelkező migránsoknak is, hogyan tölthetik a nyári szabadságukat hazájukban anélkül, hogy a hazafelé vezető úton fennakadnának a svéd határon.

A posztban a Migrációs Hivatal azt írja, ha a bevándorlók Svédország elhagyását tervezik, érdemes érvényes útlevéllel és érvényes lakcímkártyával rendelkezniük, mert ezeket az okmányokat Svédországba visszautazáskor fel kell tudni mutatni. „Ha akkor utazol, amikor lejárt a lakcímkártyád, előfordulhat, hogy Svédországon kívül kell várnod a döntésedre” – írják.

A hatóság azonban nem nyilatkozik arról, hogy befolyásolhatja-e a tartózkodási engedélyről szóló határozatot, ha a migránsok, akik állításuk szerint elmenekültek hazájukból, visszatérnek oda nyaralni.

NAGYVILÁG

Címkék:

migration, sweden, travel