Házfoglaló migránsok tiltakoznak a közösségi ház létrehozása ellen

Az illegális bevándorlók azért tiltakoznak, mert az önkormányzat pályázatot írt ki egy imahely létrehozására az elfoglalt ingatlanban. A migránsok most tüntetést szerveznek, és a – nem létező – lakhatási jogukat féltik.

NAGYVILÁG 2022. MÁJUS 25. 08:27

Óriási botrányt keltett migránsok egy csoportja, akik önkényesen elfoglaltak egy önkormányzati tulajdonban lévő épületet Milánóban. Az önkormányzat nemrég úgy határozott, hogy a migránsok által elfoglalt épületben alapítanának egy új mecsetet – emiatt tiltakoznak az önkényes házfoglaló migránsok.

„Szinte nevetséges lenne az eset, ha nem lenne ilyen komoly. Milánóban az abszurd határát súroljuk” – mondta Riccardo Truppo, az Olasz Testvérek frakcióvezetője.

De a többi jobbközép párt sem támogatja az önkormányzat által kiírt nyilvános pályázatot, amelynek célja, hogy a Via Esterle utcában található egykori nyilvános illemhelyet egy vallási egyesületnek adják át. Közben a muszlim szervezetek és a szociális szolgálatok között kialakult egy vita, mivel az épületben lévő migránsok így hajléktalanná válnának a bevándorlókat segítő szervezetek szerint.

A házfoglalók az aktivisták támogatásával gyűlést tartanak, hogy tiltakozzanak a kilakoltatás ellen és összehangolják a következő lépéseiket, nem utolsósorban azért, mert az önkormányzat által kézbesített hivatalos iratok szerint csak május 30-ig maradhatnak az épületben. A házfoglalók „lakhatási vészhelyzetben lévő lakóknak” nevezik magukat.

„A vallásgyakorláshoz való jog biztosítása érdekében, Milánó önkormányzata megtagadja a lakhatáshoz való jogot több tucat migránstól. Ez az épület öt éve az otthonunk. Brazíliából, Bulgáriából, Elefántcsontpartról, Gambiából, Marokkóból és Peruból érkező migránsok közössége vagyunk. Lovasok, földművesek, építőipari munkások, ápolók, házalók, és alkalmi munkából élő takarítók vagyunk. Az önkormányzatnak lakhatást kellett volna biztosítania számunkra, nem pedig öt év után kilakoltatni bennünket. Mindenki támogatását kérem, nem akarjuk elveszíteni ezt a helyet anélkül, hogy alternatív megoldást találnánk az összes lakos számára. Milánóban sok szabad épület van, amelyeket az önkormányzat, ha akarná, istentiszteleti hellyé alakíthatna”-mondta az egyik tiltakozó.

NAGYVILÁG

Címkék:

fratelli d'italia, italy, migrants, milano