Homofób kijelentéseket tett Zelenszkij tanácsadója

Az elnök tanácsadójáról nyilvánosságra került egy felvétel, amin az LMBTQ közösség tagjait betegeknek, és fogyatékkal élőknek nevezte.

NAGYVILÁG 2022. JÚNIUS 25. 17:43

Nemrég az ukrán LMBTQ-szervezet, a KyivPride csoport közzétett egy videófelvételt, amelyben Volodimir Zelenszkij elnök tanácsadója kijelenti, hogy az LMBTQ közösség tagjai fogyatékkal élők és eltérnek a normális emberektől.

Sajtóértesülések szerint a KyivPride felszólította Zelenszkijt, hogy távolítsa el Arestovicsot a pozíciójából, mondván, hogy “a hatóságok ilyen retorikája elfogadhatatlan Ukrajna uniós csatlakozási kérelmének fényében”.

Arestovics a Facebookon reagált a bírálatokra, egy magáról készült képpel, amin éppen nőnek volt öltözve. A posztban azt írta, hogy “az LMBTQ közösség felháborodott a kijelentésemen és a lemondásomról beszél. De nézzék meg ezt a fotót, és utána megértik, kinek kellene igazán felháborodnia. Szerintem engem is üldöznek. Toleranciát követelek!”

Azonban a képen korántsem arról van szó, hogy a tanácsadó transzneműnek tartja magát. Zelenszkij elnökhöz hasonlóan Arestovics is színész volt egykor, és az egyik fellépése során öltözött nőnek.

Már korábban is élesen bírálták Ukrajnát, mivel több civil szervezet szerint nem biztosítanak azonos jogokat a meleg és a heteroszexuális pároknak, illetve a melegházasság sincsen legalizálva az országban. Az ukrán alkotmány a házasságot egy férfi és egy nő közötti szövetségként határozza meg, és ezen a meghatározáson Zelenszkij elnök sem kívánt változtatni az elmúlt években.

NAGYVILÁG

Címkék:

homophobia, lmbtq, ukraine