Így vették át a brit kokainpiacot az albán bandák

Így vették át a brit kokainpiacot az albán bandák

Albán gengszterek két évtizede irányítják a kokainpiacot Nagy-Britanniában, az egyetlen kivétel Liverpool, ahol a helyiek uralják az alvilágot – egyelőre.

NAGYVILÁG 2023. JANUÁR 18. 12:08

Az elmúlt 20 évben az albán bandák átvették az ellenőrzést Nagy-Britannia virágzó kokainpiaca felett, miután szövetséget kötöttek a halálos latin-amerikai drogkartellekkel. Az albán bűnbandák valószínűleg Észak- és Kelet-Londonban a legerősebbek, de Manchesterben is nagyon erősek.

„Nagy-Britanniában mindenhol vannak albán bűnözői klánok, de nem léphetnek be Liverpoolba, amelyet a helyi bűnözők tartanak fogva”

mondja egy szakértő a The Sun című lapnak, akinek kilétét biztonsági okokból nem nevezték meg. Az albán klánok közül kiemelkedik a kelet-londoni banda, akik úgy nevezik magukat, hogy Helbenianz, és drága autókkal, fegyverekkel és hatalmas pénzösszegekkel kérkednek az Instagramon.

A közösségi oldalakon 2017 óta ennyire aktívak, egy oknyomozó újságíró szerint a képeket azért tették közzé, hogy meggyőzzék az albán fiatalokat, hogy „az Egyesült Királyság utcái arannyal vannak kikövezve”. A banda egyébként fegyverkereskedelemmel is foglalkozik, de gyilkosságok, pénzmosás és erőszakos rablások is szerepelnek a palettán.

Tony Saggers, a brit Nemzet Bűnüldözési Ügynökség (NCA) korábbi kábítószer-fenyegetésért és hírszerzésért felelős vezetője pedig azt mondta az albán bűnbandákkal kapcsolatban, hogy

„Fontos, hogy ne sztereotipizáljunk, de a koszovói háború miatt az albánok koszovóinak adták ki magukat, hogy menedékjogot kapjanak az Egyesült Királyságban. Az ideérkezők közül sokan csak egy jobb életet akartak, de voltak köztük bűnözők is, akik képesek voltak illegális hálózatokat kiépíteni”.

Hozzátette, hogy a brit bűnözőknek a „gyorsan meggazdagodni” mentalitása van, míg az albánok stratégiája a „lassan meggazdagodni” volt, így tudtak szépen lassan terjeszkedni országszerte és átvenni a piac legnagyobb része felett az irányítást. Olyan olcsón kezdték árulni a drogot, hogy a fogyasztók természetesen már tőlük szerezték be a kábítószert. Végül már a többi banda is az albánoktól vette a szert. Az is segített nekik ebben, hogy a hírük már megelőzte a bandák tagjait.

„Az albán bűnözők kegyetlenek és potenciálisan gyilkosok lehetnek, amikor a szervezett bűnözésüket irányítják otthon. De amikor az Egyesült Királyságba jönnek, megpróbálnak karizmatikusabbak lenni, és a félelmet használják”

– mondta Saggers. Ezt Peter Walsh oknyomozó író is megerősítette, aki úgy véli, hogy az albán bandák megjelenése után a primo kokain elérhető közelségbe került a fiatalabb bandák számára, akik korábban nem tudták előteremteni a pénzt a nagy mennyiségű készletekre. Megjegyezte azt is, hogy

„tragikus módon azonban ez gyakran halállal és erőszakkal járt együtt, mivel ezek a fiatal bandák megvívták saját háborúikat a területért”.

A Hellbanianzról azt tartják, hogy évente több millió font értékű kábítószert szállítanak az Egyesült Királyságba. Annak ellenére, hogy kábítószerrel gazdagodtak, az albán bandák 1998-ban csalással tették le a névjegyüket az Egyesült Királyság alvilágában. Manapság a zenei iparba is megpróbálnak betörni, a gazdagsággal kérkedő videóklipjeik több milliós nézettséget hoznak. A banda a dalszövegekben nem is rejti véka alá, hogy miből tudják fenntartani azt az elképesztő luxust, amelyet még a kontinens leggazdagabbjai is megirigyelhetnék.

A The Sun lapnak nyilatkozó, neve elhallgatását kérő szakértő azt is mondta, hogy a különböző albán drogbandák jellemzően tízfősek. A tagok különböző feladatokat kapnak: vannak sofőrök, felügyelők és pénzbeszedők.

„A bandatagok jellemzően rokonok lehetnek, és mindannyian ugyanabból az albániai városból származhatnak. Sok pénzt kerestek az Egyesült Királyságban kokain eladásából, amit arra használtak, hogy földet és ingatlant vásároljanak Albániában”

– tette hozzá.

NAGYVILÁG

Címkék:

alban maffia, albanians, Great Britain, united kingdom