Itt a teljes lezárás és a kötelező oltás

Itt a teljes lezárás és a kötelező oltás

Hétfőtől országos zárlatot rendelnek el, és kötelezővé teszik az oltást is. A járvány kezdete óta ez a negyedik országos zárlat.

NAGYVILÁG 2021. NOVEMBER 19. 12:24

A koronavírus-járvány súlyosbodása miatt hétfőtől teljes lezárást rendel el az osztrák kormány, 2022. február 1-jétől pedig kötelező lesz a védőoltás – jelentette be Alexander Schallenberg (ÖVP) osztrák kancellár pénteken, Wolfgang Mückstein (Zöldek) egészségügyi miniszter társaságában. A döntést azzal indokolta: az emberek győzködése és a kampányok ellenére túlságosan kevés ember adatta be eddig magának a védőoltást, „nem akaruk ötödik, hatodik és hetedik hullámot” – jelentette ki a kancellár.

A járvány kezdete óta ez a negyedik országos zárlat Ausztriában.

A lezárást első körben tíz napra vezetik be, majd újabb tíz nappal meghosszabbíthatják, ám az oltottak és a gyógyultak számára a most bevezetett korlátozások – legkésőbb – december 13-án véget érnek. A rendelkezés értelmében minden szolgáltatást bezárnak, kivéve a napi szükségleteket kielégítő üzleteket, az iskolákat és az óvodákat.

A rendelkezések értelmében 24 órás kijárási tilalom lesz mindenki számára. A zárlat első „köre” után a be nem oltottakra nézve a korlátozások továbbra is érvényben maradnak.

Az általános oltási kötelezettség február 1-jétől lép életbe, az oltatlanok közigazgatási bírságra számíthatnak. Schallenberg szerint „hosszú ideig, talán túl sokáig azt feltételeztük, hogy kötelező védőoltás nélkül is elérhető a magas átoltottság. Most szembe kell néznünk a valósággal.”

„Szeretnék bocsánatot kérni mindezért” – mondta az egészségügyi miniszter, aki szerint a lezárás a „legvégső megoldás” volt. Az osztrák egészségügyi ellátórendszer – mint az a tájékoztatón elhangzott – a teljesítőképessége határán van.

Ausztria az első olyan ország Európában, amely kötelezővé tette a koronavírus elleni védőoltást.