Jobboldali politikusok szerint Franciaországban egyre jobban begyűrűzik az iszlamizáció – videó

Jobboldali politikusok szerint Franciaországban egyre jobban begyűrűzik az iszlamizáció – videó

Országszerte muszlimok ezrei töltötték meg a francia stadionokat, hogy a ramadán végét megünnepeljék. Éric Zemmour jobboldali politikus szerint Macron vezetése alatt az elkövetkező években még nagyobb mértékű lesz az iszlamizáció. Az egyik nagyváros polgármestere engedélyezné a burkini használatát az uszodákban, ám a régió elnöke megtagadja a településtől a támogatást, ha megszavazzák a rendeletet.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. MÁJUS 3. 13:03

Május 2-án véget ért a legnagyobb muszlim ünnep, a ramadán és, csakúgy, mint az előző években, muszlim hívők ezrei töltötték meg a stadionokat Franciaország-szerte, hogy ott ünnepeljék meg a böjt megtörését (Eid al-Fitr).

Gérald Darmanin belügyminiszter a Twitteren köszöntötte a muszlim lakosokat, boldog ünnepet kívánt nekik.

Rengetegen ünnepeltek, az ország legnagyobb muszlim lakosságával rendelkező Seine-Saint-Denis megye Delaune stadionjába olyan sokan érkeztek, hogy az Amal egyesület sárga mellényt viselő önkénteseire volt szükség a hívek eligazításához.

A Le Parisien nevű lap értesülései szerint Seint-Denis-ben mintegy 6000 ember gyűlt össze, így még a teniszpályákat is megnyitották a muszlim hívek előtt és az egész környék visszhangzott az Allah Akbar imádságtól.

Seint-Denis második kerületének kommunista képviselője, Stéphane Peu a helyszínen köszöntötte az összegyűlteket, boldog ünnepet kívánva muszlim polgártásainak.

Az ország északi részén lévő Eure-et-Loir megye Goussainville nevű településén lufikkal kidekorált kapun léphettek be a muszlimok a stadionba, a kerítésen elhelyezett kiírás szerint a férfiak és a nők külön kaptak helyet a sportpályán.

A Párizs közeli Garges-lès-Gonesse nevű település első embere, Benoit Jimenez szintén szép ünnepet kívánt az összegyűlt muszlim lakosoknak, a polgármester azt írta a Twitteren, hogy örömére szolgált, hogy együtt tölthette a délelőttöt az ünnep alkalmából összegyűltekkel.

A szóban forgó település focipályája teljesen megtelt az ünnep idejére, Éric Zemmour pártjának tagja, a jobboldali politikus, Damien Rieu által a Twitteren megosztott képen pedig az is jól kivehető, hogy a stadion mellett a baloldali politikus, Jean-Luc Mélenchon választási plakátjai vannak kihelyezve. Rieu a közösségi oldalon nem kommentálta a fotókat, csak pirossal bekarikázta a plakátokat.

Persze lehet puszta véletlen is, hogy a muszlim ünnepnek otthont adó stadion mellett voltak kihelyezve a baloldali politikus választási plakátjai, de az ismeretes, hogy Jean-Luc Mélenchon szavazótáborának nagy részét muszlim vallású választópolgárok tették ki az elnökválasztás első fordulójában. Az Ifop közvélemény-kutató cégnek a francia La Croix nevű lap megbízásából készített felmérése szerint április 10-én a Franciaországban élő muszlimok túlnyomó többsége, 69 százaléka az Engedetlen Franciaország (La France Insoumise) nevű párt vezetőjére voksolt. A felmérésből az is kiderül, hogy a muszlimok által sűrűn lakott területeken, beleértve Seine-Saint-Denis megyét, Lyon külvárosi kerületeit és Marseille északi részét, az idén 15-20 százalékkal több szavazatot kapott Mélenyhon, mint a 2017-es választáson.

A baloldali politikus az első fordulóban a harmadik helyen végzett, így nem ő lett Emmanuel Macron ellenfele az április 24-i választáson, az pedig azóta kiderült, hogy a baloldali szavazótábor Macront támogatta, erre amúgy maga Mélenchon kérte őket a BFMTV-nek adott nyilatkozatában, ahol arról beszélt, hogy hibát követnek el azok a választópolgárok, akik az első fordulóban rá szavaztak, de a másodikban Marine Le Pen-t akarják támogatni.


Mint az ismeretes, a választást Emmanuel Macron nyerte, ami jobboldali ellenfele, Éric Zemmour szerint azt jelenti, hogy az elkövetkező öt évben tovább fog nőni az országban az iszlamizáció és egyre több fejkendő lesz látható az utcákon. Zemmour jóslata szerint 2 millióval több bevándorló lesz az országban és sokkal nagyobb méreteket fog ölteni az erőszak.

 

Az iszlamizációval kapcsolatban érdekes javaslattal állt elő Grenoble polgármestere, Éric Piolle, sajtóértesülések szerint ugyanis a május 16-án tartandó önkormányzati képviselőtestületi ülésen javasolni fogja a burkini engedélyezését az uszodákban és a strandokon.

Korábban rengeteg konfliktus volt abból, hogy Alliance Citoyenne egyesület tagjai azzal provokáltak a városban, hogy burkinit viselve elfoglalták a város egyik uszodáját, holott ezt a szabályzat nem tette lehetővé higiéniai és biztonsági okokból.

Grenoble városában már évek óta tart a burkini-vita, aminek a polgármester most rendelettel vetne véget, beengedve az uszodákba és a strandokra az egész testet fedő muszlim fürdőruhát viselő nőket.

Az Auvergne-Rhône-Alpes Regionális Tanács elnöke, Laurent Wauquiez azonban a hír hallatán bejelentette, hogy ha megszavazzák a polgármester javaslatát, akkor megszüntet mindenféle támogatást Grenoble városa számára, mert a régió egy centtel sem fogja támogatni az iszlamizációt.

A politikus szerint az általa javasolt charta a Francia Köztársaság értékein alapul és ha ebben a témában engednek, akkor az lesz a vége, hogy fokozatosan a lényeges dolgokból is engedni fognak.

Alain Carignon korábbi miniszter, Grenoble egykori polgármestere a hírre reagálva a Twitteren felszólította a város lakosait, hogy követeljenek népszavazást a témával kapcsolatban, mivel Éric Piolle nem azért lett megválasztva a város első emberének, hogy a politikai iszlamizmust támogassa.

 

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

celebration at stadiums, end of ramadan, france, islamisation, muslims