Jól keres a háborún az Európai Unió tagországa

Jól keres a háborún az Európai Unió tagországa

A bolgár gyártók dollármilliárdos értékben adtak el fegyvereket Ukrajnába. Az üzlethez külső közvetítők szolgáltatásait vették igénybe – közölte az Euractiv portál. Szófia 2022-ben megduplázta a fegyvereladását.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. MÁRCIUS 10. 08:03

A volt kormányfő a lakosság támogatása ellenére küldött fegyvereket

Az ukrajnai konfliktus 2022 februári kirobbanása után a bolgár gyártók profitja gyors növekedésnek indult, tavaly megduplázódott az eladások száma. Bulgária egyébként jelentős gyártója az ukrán hadsereg által is használt szovjet tervezésű fegyverekkel kompatibilis lőszereknek. A volt megbízott bolgár védelmi miniszter szerint a fegyverekért nem az ukránok fizettek, hanem britek, amerikaiak, lengyelek, illetve az európai partnerek.

Bulgáriában a lakosság egy jelentős része egyébként elutasítja a direkt fegyverszállítást Ukrajnának, éppen ezért döntött úgy még Kiril Petkov volt miniszterelnök kormánya, hogy közvetítők segítségével juttatja el a lőszereket és a fegyvereket Kijevnek – írja a Blic szerb napilap.

Az Euractiv forrásai szerint 2022-ben mintegy 1 milliárd dollár értékben érkeztek fegyverek Ukrajnába. A szállítmányok főleg Románián és Lengyelországon keresztül érkeztek meg az országba. A portál hangsúlyozza, hogy így ez a tranzakció lehetővé tette, hogy közvetlen szerződést nem kellett kötnie az ukránoknak és a bolgároknak.

Velizar Shalamanov, volt megbízott védelmi miniszter megerősítette, hogy a bolgár fegyvergyártó cégek közvetlenül nem adnak el fegyvereket és lőszereket ukrán cégeknek. Mint fogalmazott: a kereskedelemre külön gyakorlat van, amely külföldi programokon keresztül történik.

„Jól pénzelt program működik Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban és Lengyelországban. Ezeken keresztül vásárolják meg Ukrajnának a szükséges fegyverzetet, vagyis a pénz nem ukrán, hanem brit, amerikai, lengyel vagy európai”

– nyilatkozta az Euractivnak a bolgár politikus.

Shalamanov hozzátette: a fegyverszállításoknál a logisztika is fontos.

Bulgária már a háború első heteiben, hónapjaiban komoly szerepet játszott az ukránok lőszerrel és üzemanyaggal való ellátásában. Erről írt korábban a Welt is. A Guardian cikke szerint pedig Kiril Petkov volt bolgár miniszterelnök és Assen Vasziljev pénzügyminiszter azt mondta, hogy országuk biztosította tavaly tavasszal az ukrán hadsereg számára szükséges szovjet kaliberű lőszer 30 százalékát, és esetenként a gázolaj 40 százalékát is. A korábbi kormányfő mindezt úgy tette, hogy a közvélemény jelentős része gyakorlatilag ellenezte azt. A lakosság ugyanis attól tartott, hogy ezekkel a tettekkel a bolgárok is könnyedén belesodródhatnak a konfliktusba.

Bulgária már tavaly áprilisban fegyverekre gyűjtött Ukrajnának

Az akkori bolgár miniszterelnök már tavaly tavasszal arra szólította fel az ország lakosságát, hogy mindenki egyhavi fizetését utalja át egy alapítványnak, amelyet azzal a céllal hoztak létre, hogy fegyvereket vásároljon Ukrajnának. A V4NA akkori beszámolója szerint Kiril Petkov Facebook-posztjában rámutatott, beszélni könnyű, de most valóban segíteni kell, akár azzal is, hogy az emberek pénzt vonnak meg maguktól.

A befizetéssel kapcsolatos tudnivalókat, a bankszámla számot, és egyéb adatokat is tartalmazta a politikus bejegyzése. Petkov hangsúlyozta: a katonai segítségnyújtáshoz politikai és társadalmi egységre is szükség van.

kép: Facebook

Kirill Petkov kormányát egyébként egy 4 párt alkotta koalíció támogatta. Ő viszont úgy döntött a fegyverszállítmányok jóváhagyása mellett, hogy azzal nem értett egyet mindegyik partnere. A szocialisták például nyíltan leszögezték, hogy semmiképp nem akarják, hogy Bulgária fegyvereket exportáljon Ukrajnába.

Petkov és kormánya végül tavaly júniusban megbukott, a parlament bizalmatlanságot szavazott ellene. A politikai válság azóta is tart az európai uniós államban, az októberi rendkívüli választásokat követően nem sikerült új kabinetet alakítani az országban, jelenleg egy újabb voksolásra készülnek, amely áprilisban lehet esedékes.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

bulgaria, guns, petkov, sofia, ukraine, usa, war