Káosz Podgoricában, rendőrökre támadtak a demonstrálók – videókkal

Káosz Podgoricában, rendőrökre támadtak a demonstrálók – videókkal

Hatalmas tüntetések vannak Podgoricában. Az emberek az ellen tiltakoznak, hogy a parlament egy olyan törvényt fogadott el, amelynek értelmében a képviselőházhoz kerül az államfő hatásköreinek egy része. A demonstrálók pirotechnikai eszközökkel, kövekkel dobálták meg a rendőröket.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. DECEMBER 13. 11:35

Összecsapások a rendőrök és a tüntetők között

Erőszakba csaptak át a tüntetések a montenegrói fővárosban. A podgoricai demonstráció résztvevői a rendőrökre támadtak. Nem kímélték az egyenruhásokat, szinte mindennel, ami a kezük ügyébe került megdobálták őket.

Az összegyűlt tömeg egy része álarcok mögé bújva rongálta meg a parlament előtt elhelyezett védőkerítést, s az ajtót, majd kövekkel, üvegekkel, pirotechnikai eszközökkel és robbanószerkezetekkel dobálták meg a belügyi szervek embereit. Az egyenruhásokra könnygázt is fújtak – közölte a helyi rendőrség.

Azt állítják, hogy az incidensek azután kezdődtek, hogy a tüntetés szervezője hétfőn 17 óra 30 perckor arra szólította fel a tömeget, hogy mindenki menjen haza. A rendőrség könnygázzal és paprika spray-vel válaszolt. Arról egyelőre nincs információ, hogy valaki súlyosan megsérült volna az összecsapásokban, a parlament épületén viszont károk keletkeztek.

Az államfő hatáskörét nyirbálták meg

A demonstrációra azért került sor, mert a képviselőház egy olyan törvényt fogadott el, melynek értelmében a parlamenthez kerül az államfő hatásköreinek egy része a kormányfő személyének ajánlásával kapcsolatban. Ez a jogszabály ugyanis gyakorlatilag lehetővé tenné, hogy a mostani hatalmi többség miniszterelnököt választhasson. Montenegróban jelenleg ugyanis az a helyzet, hogy az államfő, Milo Dukanovic pártja ellenzékbe szorult.

A mostani változtatásokkal sikerülhet új kormányfőt választani, mert a törvénymódosítás úgy fogalmaz, hogy ha a köztársasági elnök a törvényes határidőn belül nem kér fel senkit a kormány megalakítására, akkor valójában az a politikus lesz kormányfőjelöltnek tekinthető, aki maga mögött tudhatja a legtöbb parlamenti képviselő támogatását.

A Dukanovictól az alkotmányos jogkör egy részét megvonó változtatások célja, hogy a Demokratikus Front képviselőjelöltjét, Miodrag Lekicet válasszák meg kormányfőjelöltnek. A parlament korábban, még november 2-án elfogadta ezt a törvényt, de a köztársasági elnök nem volt hajlandó azt aláírni. Most, hogy a képviselőház ismét elfogadta a jogszabály módosítását, az alkotmány szerint Dukanovic köteles azt kézjegyével ellátni.

Abban az esetben, ha ezt nem teszi meg, a parlamentben most elfogadott döntés értelmében a parlament elnöke is megteheti, hogy a döntést megküldi a Hivatalos Közlönynek, ezáltal pedig az érvénybe lép.

Az ellenzék szerint puccskísérlet zajlik

A tüntetők szerint viszont a jogszabály módosítása alkotmányos puccskísérlet. A demonstrálók azt skandálták, hogy: „Árulás, árulás!”, illetve a korábbi miniszterelnök Dritan Abazovicot szidalmazták. A mostani, a „Vagyunk” mozgalom negyedik tiltakozása volt. Az előzőek békésen teltek.

Podgoricában hétfő reggelre viszonylagos nyugalom lett úrrá. Ez a sajtójelentések szerint azonban csak lehet, hogy vihar előtti csend, az ellenzék ugyanis rendkívüli parlamenti választások kiírását követeli, útblokádokat helyezett kilátásba, szombatra pedig újabb tömegtüntetést jelentetett be.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

montenegro, podgorica, protest