Káosz: újabb gigasztrájk bénítja meg Franciaországot – videók

Káosz: újabb gigasztrájk bénítja meg Franciaországot – videók

A munkabeszüntetés az önkormányzatokat, az iskolákat és az olajfinomítókat is érinti, a délutáni tüntetésekre a belügyminiszter minden eddiginél több rendőrt és csendőrt mozgósított. A miniszterelnök és az államfő népszerűsége mindeközben rohamtempóban csökken.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. JANUÁR 31. 14:18

A francia szakszervezetek hevesen tiltakoznak a francia kormány által bevezetni kívánt nyugdíjreform ellen, különös tekintettel a nyugdíjkorhatár 62-ről 64 évre való emelésére, elégedetlenségüknek országos sztrájkkal és tüntetéssel adnak hangot. A január 19-én szervezett nagyszabású megmozdulást egy újabb országos munkabeszüntetés követte, így január 31-én sok helyen gyakorlatilag megállt az élet.

Élisabeth Borne miniszterelnök a sztrájk előestéjén arra kérte munkatársait, hogy tanúsítsanak megértést és hallgassák meg a megmozdulásban részt vevőket, annak érdekében, hogy a lakosság jobban megértse és megeméssze a reformmal kapcsolatos törvényjavaslatot, írja a Le Figaro.

Emmanuel Macron államfő szintén megszólalt a kormány tervével kapcsolatban, elmondása szerint a nyugdíjreform elengedhetetlen, különösen akkor, ha összehasonlítják Franciaországot a többi európai állammal.

A lakosság elégedetlenségét az a felmérés is bizonyítja, amely szerint mind a kormányfő, mind az államfő népszerűsége zuhanórepülésben van. Az Odoxa által közzétett adatok szerint a válaszadók csupán 36 százaléka tartja jó köztársasági elnöknek Emmanuel Macront, ami öt százalékos csökkenést jelent az egy hónappal ezelőtti számokhoz képest. Élisabeth Borne miniszterelnök szintén egyre kevésbé népszerű, az ő mutatója szintén 5 pontot esett, ám a kormányfőt még kevesebben tartják jó politikusnak, a megkérdezetteknek mindössze 31 százaléka elégedett vele. Ilyen mélyen még soha nem volt a támogatottsága.

A CGT szakszervezet titkára, Philippe Martinez az RMC műsorában arról beszélt, hogy legalább annyi embert várnak az utcára, mint a két héttel ezelőtti tüntetés idején, amikor 2 millió tüntető tiltakozott országszerte a nyugdíjreform ellen. Martinez ugyanakkor azt is kilátásba helyezte, hogy a nyugdíjreform elleni mozgósítás nem áll meg ezen a ponton, elmondása alapján további következményei lesznek annak, ha a kormány nem változtat az álláspontján és nem hallgatja meg őket.

🔴 EN DIRECT

Ami a munkabeszüntetést illeti, a középiskolák sokkal nagyobb mértékben bekapcsolódtak a mozgalomba, mint január 19-én. Míg két héttel ezelőtt országszerte 150 iskolában volt mozgósítás és 60-ban állt le a tanítás, addig január 31-én a La Voix lycéenne középiskolai diákszövetség által közölt adatok szerint több mint 300 középiskolát mozgósítottak és 200 intézményben leállt a munka, közülük mintegy harminc Párizs környéki intézményben.

A pedagógusokat tömörítő SNES-FSU nevű szakszervezet közleménye szerint a január 31-i megmozduláson a franciaországi tanárok többsége, 55 százalék csatlakozott a sztrájkolókhoz. Összehasonlításképp az Oktatási Minisztérium tájékoztatása szerint január 19-én a középiskolai tanárok 34,66, az általános iskolai oktatóknak pedig 42,35 százaléka sztrájkolt.

Több város önkormányzata is kiállt a sztrájkolók mellett, Párizs főpolgármestere, Anne Hidalgo nyíltan szimpatizál a tiltakozókkal, a Twitteren azt írta, hogy a nyugdíjreformot igazságtalan és brutális visszalépésnek tartja, hozzátéve, hogy a társadalmi mozgalommal való szolidaritás jegyében a városháza január 31-én nem fogad ügyfeleket.

A munkabeszüntetés az olajfinomítókat is érinti, a Le Parisien értesülései szerint a TotalEnergies finomítóiban dolgozók 75-100 százaléka nem veszi fel a munkát január 31-én. A Le Figaro munkatársa, Antoine Sillières hívta fel rá a figyelmet, hogy a Lyon közelében lévő Feyzin olajfinomítónál leállt a teherközlekedés, a Force Ouvrière nevű szakszervezet bejelentése alapján a dolgozók 75 százaléka sztrájkol. A szakszervezet kilátásba helyezte, hogy addig fenntartják a munkabeszüntetést, amíg a kormány vissza nem vonja a nyugdíjreformot. Amennyiben folytatódik a munkabeszüntetés az olajfinomítókban, ismét fennáll az üzemanyaghiány veszélye.

A sztrájkkal párhuzamosan több francia nagyvárosban is elkezdődtek a tüntetések és nem maradt el a tüntetők és rendőrök közötti atrocitás sem, az első összetűzésekre Nantes-ban került sor, a tüntetők inzultálták a rendőröket, a Le Figaro értesülései szerint a városban egy embert vettek őrizetbe.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

demonstrations, france, pension reform, strikes, syndicates