Kétszer annyi fiatal hal meg drogfogyasztás miatt, a kormány mégis legalizálna

Kétszer annyi fiatal hal meg drogfogyasztás miatt, a kormány mégis legalizálna

2016 óta több mint kétszeresére nőtt a drogfogyasztással összefüggő halálesetek száma a 22 évesnél fiatalabbak körében, de a lakosság teljes egészét tekintve is magasak a számok.

NAGYVILÁG 2022. DECEMBER 2. 16:31

Európában már hosszú évek óta komoly probléma a kábítószer-kereskedelem és a drogfogyasztás és a fiatalok körében is egyre inkább terjednek a különböző szerek. Nem kivétel Németország sem, ahol az utóbbi években jelentősen megnőtt az olyan esetek száma, amely során egy 22 évesnél fiatalabb vesztette életét kábítószer fogyasztása miatt.

Az STRG_F nevű, politikai vagy társadalmi szempontból releváns témákkal foglalkozó sajtóorgánum valamennyi szövetségi államban végzett felmérése szerint 2021-ben összesen 131 olyan személy halt meg, aki 22 évesnél fiatalabb volt, hárman közülük legfeljebb 13 évesek voltak.

2016 és 2019 között 44-59 kábítószer okozta haláleset történt évente a 22 év alattiak körében, 2020-ban már 78. Az efféle halálesetek száma egyébként minden korosztályban új csúcsra emelkedett, 2021-ben 1826 embert halt meg a drog miatt.

Burkhard Blienert, a szövetségi kormány kábítószerügyi biztosa furcsa módon megdöbbenésének adott hangot a számadatokat látva. Állítása szerint eddig nem sejtette, hogy ilyen rossz a helyzet.

„Korábban nem voltam tisztában ezzel a számadattal, de ez egyértelműen bizonyítja, hogy feltétlenül szükségünk van a helyi függőség- és drogpolitika új irányvonalára, amelyet már többször is szorgalmaztam”

– mondta Burkhard Blienert. A STRG_F riporterei azután kezdtek el foglalkozni a témával, hogy nemrégiben egy 20 éves fiatal – vélhetően drogtúladagolás miatt – életét vesztette egy úgynevezett „rave partyn”. Ezek olyan elektronikus zenei események, amelyek nem megszokott helyen zajlanak, hanem például raktárhelyiségben, hajón, erdőben, barlangban stb. Az ilyen eseményeken szinte egyáltalán nem ellenőrzik az embereket, így kábítószerhez is nagyon könnyű hozzájutni.

A mulatozók nem csak hogy egyre kevésbé figyelnek egymásra, de egyre több kábítószert is fogyasztanak, sok esetben már titkolni sem titkolják. Sokan közülük kiskorúak – derül ki a beszámolókból.

Ezt egyébként az STRG_F kutatása is megerősíti. A riporterek két illegális eseményt is meglátogattak Köln környékén, ahol többek között olyan kiskorúakkal találkoztak, akik mobiltelefonok kijelzőjéről fogyasztottak kábítószert.

Miközben a kábítószer fogyasztása és a drogkereskedelem ilyen szinten virágzik Európa nyugati régiójában, a német szövetségi kormány még mindig nem mondott le arról a tervéről, hogy zöld utat ad a a kannabisznak, erről a V4NA nemrég számolt be.

Az eddig közzétett tervezetek szerint Németország teljesen legálissá tenné a kannabiszt, így a német törvények értelmében a kábítószer fogyasztása és engedélyköteles értékesítése is megengedett lenne.

A liberálisok azonban kifogásolták a terv egyik részét, amely korlátozza a kereskedelmi forgalomban kapható kannabiszban megengedett tetrahidrokannabinol (THC) százalékos arányát. Mivel a THC a kannabiszban található legfontosabb pszichoaktív anyag, a liberális képviselők azzal érveltek, hogy az anyag százalékos arányának korlátozása az eladott kábítószerekben ösztönözni fogja a feketepiac további működését. A liberálisok szerint ezért el kellene törölni az összes korlátozást.

Németországban tehát a legradikálisabb tervet javasolják Európában a marihuána legalizálását illetően, de több orvosszövetség is tiltakozik ez ellen, azzal érvelve, hogy a fiatalok számára egyértelműek az egészségügyi kockázatok. A német gyermek- és ifjúsági orvosok szakmai szövetségének elnöke, Thomas Fischbach arra figyelmeztetett, hogy

“a rendszeres kannabiszhasználat a serdülőknél és a fiatal felnőtteknél helyrehozhatatlan agykárosodást okozhat, akár az értelmi teljesítmény és a szociális kompetencia tartós károsodásáig”

– mondta a Rheinische Postnak adott interjúban. A gyermek- és serdülőkorúak orvosai azt szeretnék, ha nem legalizálnák a kannabiszt, mert nem világos, hogyan lehetne megakadályozni, hogy a legálisan vásárolt kábítószer a 18 év alattiakhoz kerüljön.

NAGYVILÁG

Címkék:

children, death, drugs, germany