Kisebb közmédiát akarnak a polgárok

Egy nemrég készített közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek többsége támogatná egy, a mostaninál kisebb közmédia létrehozását.

NAGYVILÁG 2023. ÁPRILIS 25. 14:46

A Timbro svédországi agytröszt által megrendelt felmérés szerint az állampolgárok minden korcsoportja támogatná, ha a közszolgálati média kisebb lenne. A közszolgálati csatornákról szóló társadalmi vitában úgy tűnik, hogy a jelenlegi modellt általában kedvelik az emberek, és politikai öngyilkosság lenne nagyobb reformot szorgalmazni a Timbor szerint. Ugyanakkor mindeközben a svéd köztévé, az SVT domináns pozícióját ritkán kérdőjelezik meg.

Az új felmérésből emellett az is kiderül, hogy miközben a nagy többség minden csoportban a kisebb közszolgálat mellett van, azt teljesen megszüntetni kevesen akarják. A megkérdezettek 77 százaléka szerint a médium alaptevékenységei, vagyis az oknyomozó újságírás, a dokumentumfilmek és a hírműsorok rendkívül fontosak.

Ugyanakkor csak körülbelül egyharmaduk támogatja a széleskörű családi szórakoztatást vagy a nagy sportesemények, például a világbajnokság és az olimpia vetítési jogának megvásárlását. Ugyanígy a válaszadók kisebbsége támogatja a könnyedebb műfajba tartozó műsorok és valóságshow-k megvásárlását és vetítését.

Még a szociáldemokrata szavazók körében is csak hét százalék tartja fontosnak, hogy az SVT és az SR olyan hiánypótló szórakoztató műsorokat készítsen, mint a társkereső műsorok és a valóságshow.

Egy korábban készített felmérés szerint pedig az adóból finanszírozott állami média tevékenységével tízből kilenc baloldali szavazó elégedett az objektivitás és pártatlanság szempontjából, míg a közvélemény fele elégedetlen. A konzervatív értékrendűek körében pedig háromból kettő nyilatkozott úgy, hogy nem tartja kiegyensúlyozottnak a közmédiát.

Az állami újságírók politikai nézeteire vonatkozó felmérésekben egyébként baloldali dominancia figyelhető meg. Az SVT és az SR vezetősége azonban azt állítja, hogy alkalmazottaik annyira profik, hogy politikai nézeteik soha nem befolyásolják a munkájukat.

NAGYVILÁG

Címkék:

polls, public service media, sweden