Komoly esély van rá, hogy januártól újraéled a sárgamellényes mozgalom

Komoly esély van rá, hogy januártól újraéled a sárgamellényes mozgalom

A francia állam által biztosított tankolási árengedmény november közepén a harmadára csökken, majd januártól teljesen megszűnik, ami miatt a kormányt arra figyelmeztették ellenzéki politikusok, hogy újra akcióba léphet a kormányellenes sárgamellényes mozgalom. A kormány januártól új, célzottabb támogatás bevezetését tervezi, de részleteket egyelőre nem közölt a kormányfő.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA 2022. NOVEMBER 19. 07:01

Franciaországban az elmúlt időszakban robbanásszerűen megnőtt infláció kihatott az üzemanyagárakra is, amit a kormány úgy kívánt enyhíteni, hogy minden tankolás során literenként 30 eurócent árengedményt adott a végösszegből. Az intézkedés szeptember 1-től lépett életbe és november 15-ig tartott az engedmény. November 16-tól az addigi 30 helyett 10 centet engednek az árból, ám ez a kedvezmény december 31-ig tart, januártól megszűnik, derül ki a Journal Officiel nevű közlönyből, mely a Francia Köztársaság hivatalos lapja. A kedvezmény minden típusú üzemanyagra vonatkozik, beleértve azt is, amit nem közúti közlekedésben használat járművekbe tankolnak és mindenki megkapja, legyen szó akár magánszemélyről, akár cégről.

Ez az árengedmény azonban januárban megszűnik, ami miatt a francia vezetés attól tart, hogy újra feléled a kormányellenes akcióiról elhíresült sárgamellényes mozgalom. Erre külön felhívta a kormány figyelmét több ellenzéki politikus is, többek között az Engedetlen Franciaország nevű párt képviselője, Christophe Bex, aki maga is tagja volt a négy évvel ezelőtt indult sárgamellényes mozgalomnak. A baloldali politikus két dolgot kér a francia kormánytól az üzemanyag árakkal kapcsolatban, az egyik az árak maximálása, a másik pedig az általános béremelés.

A jobboldal is azon a véleményen van, hogy a benzinár kedvezmény megszűnése komoly társadalmi ellentéteket fog szülni, a Nemzeti Tömörülés párt képviselője, Kévin Mauvieux úgy véli, hogy a kormány az árengedmény eltörlésével a vidéken élő franciák milliói hozza nehéz helyzetbe, az ellenzéki politikus szerint az, hogy a 30 centes kedvezmény utolsó napján az emberek akár 45 percig is sorban álltak a benzinkutaknál, hogy literenként 20 centet nyerjenek, érzékelteti a francia lakosság nehéz helyzetét.

 

A kedvezmény megszűnésével januártól minden valószínűséggel átlépi a 2 eurós lélektani határt az üzemanyag ára Franciaországban, ami sokak számára nehézséget okozhat. A kormány ennek tudatában van, ezért Élisabeth Borne arról számolt be a Les Échos nevű gazdasági lapnak, hogy január 1-től úgynevezett dolgozói üzemanyagpótlékot terveznek bevezetni, amely célzottan azokat segítené, akik autóval járnak be a munkahelyükre. A kormányfő elmondása alapján az intézkedés a francia háztartások mintegy felét érinti és a kedvezményre jogosultaknak az év elejétől jár majd a kifizetés.

Nyilatkozatában a francia miniszterelnök arról is szót ejtett, hogy azon lesznek, hogy a tél közeledtével energetikai célú támogatást nyújtsanak a vállalatoknak, de sem erről, sem a januártól életbe lépő dolgozói üzemanyag támogatásról nem árult el további részleteket. Hozzátette, hogy terítéken van egy közös európai szintű gázár korlátozás, ám ezen a téren igen lassan haladnak az egyeztetések.

 

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

discount, elisabeth borne, france, fuel prices, yellow vests