Korlátozhatják a villamosenergia használatát az uniós országban

A szolgáltató szerint nem kizárt, hogy a következő télen több iparágban is korlátozni kell majd az áramhasználatot.

NAGYVILÁG 2022. JÚNIUS 8. 09:10

A Svenska Kraftnät villamosenergia-szolgáltató a kormány megbízásából évente előrejelzést készít az importigényről az úgynevezett csúcsterhelési órákban, amikor a legtöbb villamosenergiát használják el a fogyasztók. A jelentés szerint a kereslet télen nőni fog, és ez a növekedés a következő négy évben is fennmarad majd. Lowina Lundström, a Svenska Kraftnät divízióvezetője szerint a hálózatot jelentősen bővítik, de a termelés szintje továbbra is nagyon alacsony Dél-Svédországban.

Az ország elsősorban Norvégiából szerzi be a villamosenergiát, de Dániából, Németországból és Lengyelországból is importálnak. Az ukrajnai háború azonban erre is hatással volt. Lundströrm szerint ezért fennáll annak a veszélye, hogy korlátozni kell majd bizonyos szektorokban a villamosenergia felhasználását, amennyiben Európa többi részén megmaradnak az átviteli korlátok, és a megnövekedett kereslet.

Bár Svédországban egyre szélesebb körben használják fel a szélenergiát, a Svenska Kraftnät szerint ugyanakkor ez csak kis mértékben befolyásolja az energiamérleget, mivel a csúcsidőszakokban változó mennyiség áll rendelkezésre. Tavaly télen a szélerőművek az áram 22 százalékát termelték a csúcsidőszakban, egy évvel korábban ez az arány 66 százalék volt. Túlságosan kockázatos tehát a szélenergiára bízni az áramellátást. Legrosszabb esetben akár az áramot is le kell kapcsolni.

„Eddig még soha nem volt erre szükség, de ha olyan helyzet áll elő, hogy a hazai termelés alacsony, és nem tudunk importálni, akkor ez megtörténhet. Ebben az esetben olyan iparágaknak korlátozhatjuk a fogyasztását, amelyekkel előzetesen megállapodtunk”

– mondta Lundström. A szakértő úgy látja, hogy az egyszerű háztartások esetében nagyon alacsony de nem elhanyagolható az áramkimaradások kockázata. „Ők a legutolsók, akiket lekapcsolunk. A háztartások lekapcsolásának kockázata minimális, de nem ígérhetek semmit” – tette hozzá.

NAGYVILÁG

Címkék:

electricity, energy crisis, sweden