Közegészségügyi vészhelyzetet hirdetett a polgármester

Közegészségügyi vészhelyzetet hirdetett a polgármester

A városban egyre jobban terjed a majomhimlő, a városvezetés ezért döntött úgy, hogy gyors intézkedéseket vezet be.

NAGYVILÁG 2022. AUGUSZTUS 3. 14:02

New York város polgármestere, Eric Adams hétfőn közegészségügyi vészhelyzetnek hirdetett az egyre gyorsabban terjedő majomhimlő járvány miatt.

Mivel a majomhimlőjárvány egyre jobban terjed New Yorkban és az egész országban, ma sürgősségi rendeletet adok ki, amelyben helyi szükségállapotot rendelek el. New York Cityben már több mint 1200 bejelentett eset van, ami az országos esetek körülbelül 25 százaléka, és a számok továbbra is emelkednek.

– fogalmazott közleményében a polgármester, aki a rendelettel meg szeretné erősíteni az eddigi erőfeszítéséket. A cél az, hogy minél több New York-i lakost beoltsanak a fertőzés ellen és minél többet teszteljenek.

Ez a sürgősségi rendelet lehetővé teszi a polgármesternek, hogy szükség szerint felfüggessze a helyi törvényeket, és új szabályokról döntsön. A New York-i Egészségügyi és Mentálhigiénés Minisztérium (DOHMH) által szombaton kiadott külön közegészségügyi szükségállapot-nyilatkozat pedig lehetővé teszi Dr. Ashwin Vasan DOHMH-biztos számára, hogy a közegészségügy védelme és a terjedés lassítása érdekében a New York-i Egészségügyi Törvénykönyv rendelkezéseit módosító szabályokról döntsön – olvasható Eric Adams közleményében.

A polgármester azután döntött az intézkedésről, hogy Kathy Hochul demokrata kormányzó a napokban szükségállapotot jelentett be. „Ez lehetővé teszi számunkra a gyorsabb reagálást, és az egészségügyi szakemberek számára, hogy további lépéseket tegyenek annak érdekében, hogy minél több New York-i lakost olthassanak be.” – fogalmazott a kormányzó.

„Az Egyesült Államokban az összes eset több mint egynegyedét itt New Yorkban regisztrálták, így a helyiek és különösen a mi LMBTQ+ közösségünk továbbra is a legsúlyosabban érintettek közé tartoznak” – írja közleményében a kormányzó, aki arra utalt, hogy a szakemberek szerint az esetek többségében a majomhimlő szexuális érintkezés útján terjed – elsősorban olyan férfiak között, akik más férfiakkal közösülnek.

Dr. Scott Gottlieb, az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) volt biztosa közben arra figyelmeztet, hogy a majomhimlő terjedése az Egyesült Államok következő közegészségügyi kudarcává válhat. Egy véleménycikkben azt írja:

„Ha most a majomhimlő tartósan megveti a lábát az Egyesült Államokban, és endémiás vírussá válik, amely csatlakozik a kórokozók keringő repertoárjához, az a modern idők egyik legsúlyosabb közegészségügyi kudarca lesz, nemcsak a betegség fájdalma és veszélyessége miatt, hanem azért is, mert elkerülhető lett volna”.

Gottlieb – aki jelenleg a Pfizer igazgatótanácsának tagja és a New Enterprise Associates kockázati tőkecég partnere – úgy véli, hogy az amerikai kormány hasonló hibákat követ el, mint korábban a koronavírus-járvány elején. Az Egyesült Államokban nagyjából 5200 majomhimlős esetet regisztráltak.

A majomhimlő fertőzés általában influenzaszerű tüneteket és duzzadt nyirokcsomókat tartalmaz, amelyeket hólyag- vagy pattanásszerű kiütés követ a bőrön. Általában fertőző kiütésekkel, varasodásokkal vagy testnedvekkel való közvetlen érintkezés útján terjed. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrég globális egészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította a majomhimlő járványt. Ez a legmagasabb riasztási fokozat, amit a WHO kiadhat. A szervezet főigazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus szerint 75 országból már több mint tizenhatezer esetet jelentettek. A majomhimlőn kívül egyébként jelenleg két másik egészségügyi vészhelyzet van „érvényben”: a koronavírus-világjárvány és a gyermekbénulás miatti.

NAGYVILÁG

Címkék:

crisis, monkeypox, new york, usa