Közel volt a fegyveres konfliktus Koszovóban és akármi történik, az USA mindig Koszovót fogja támogatni – mondja az elnök

Közel volt a fegyveres konfliktus Koszovóban és akármi történik, az USA mindig Koszovót fogja támogatni – mondja az elnök

Éppen, hogy sikerült elkerülni a lehető legrosszabb forgatókönyvet Koszovóban. Erről beszélt a belgrádi köztévének adott interjújában Aleksandar Vucic. A szerb elnök szerint a régióban egyesek úgy gondolják, hogy az Ukrajna miatt kialakult általános hisztériát kihasználva el tudják érni a céljaikat. Vucic kifejtette: téved az, aki szerint Albin Kurti koszovói miniszterelnökkel meg lehet őrizni a békét.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. AUGUSZTUS 3. 13:00

Szerbia békét akar, de nem ismeri el Koszovó függetlenségét

Két nehéz napon van túl Szerbia, de az államfő attól tart, hogy még sok ilyen lesz Koszovóval kapcsolatban. Ezt mondta a szerb államfő azzal kapcsolatban, hogy vasárnap ismét felforrósodtak az indulatok Belgrád és Pristina között. Mint arról a V4NA is beszámolt korábban, a koszovói hatóságok nemrég olyan döntést hoztak, hogy a reciprocitás elve alapján nem fogadják el a szerb dokumentumokat, helyette albán papírokat adnak. Ezzel bírják rá a szerbeket, hogy ismerjék el államiságukat. Aleksandar Vucic a helyzettel kapcsolatban azt mondta: a pristinai hatalom a kölcsönösség elvére hivatkozik, Szerbia viszont nem teheti meg, hogy Koszovóban kiállított dokumentumokat elfogadja, mert azzal elismernék az általuk csak déli tartományként emlegetett terület függetlenségét. A döntésre válaszul a szerbek útakadályokat emeltek az átkelőknél.

„Egy egész éjszakát és még egy fél napot töltöttem azzal, hogy küzdöttem a barikádok eltávolításáért. Tudom, hogy ezt senki nem hiszi el, de nem akarták azokat lebontani. Az elhatározásuk sokkal nagyobb volt, mint valaha. Az összes erő nem volt elegendő ahhoz, hogy megszüntessük a barikádokat, készek voltak arra, hogy szembeszálljanak. Mindent megtettem annak érdekében, hogy megőrizzük a békét”

– tette hozzá Aleksandar Vucic, aki megjegyezte egyúttal, hogy büszke arra, hogy sikerült egységet teremteni a koszovói szerbekkel.

„Felteszem a kérdést, mit tett Szerbia? Mi nem csináltunk semmit, mégis ismét mi vagyunk a hibásak”

– közölte a szerb államfő, aki szerint közel volt a katasztrófa. Megjegyezte, hogy amióta Albin Kurti áll a koszovói kormány élén, 50 százalékkal nőtt a szerbek ellen irányuló incidensek száma a térségben.

„Valójában az a probléma, hogy a régióban vannak olyanok, akik azt gondolják, hogy az Ukrajna miatt kialakult általános hisztériát kihasználhatják saját céljaik érvényesítése érdekében” – szögezte le a Szerbiai Rádió és Televíziónak adott interjújában Aleksandar Vucic.

A konfliktus megoldásával kapcsolatban Vucic több külföldi politikussal is egyeztet, így Emmanuel Macron francia államfővel, Miroslav Lajčakkal, az EU nyugat-balkáni megbízottjával és Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral.

Vucic: A Nyugatnak nem érdeke a koszovói háború, de az USA mindig is Pristinát támogatja

A szerb államfő elmondta: téved, aki azt gondolja, hogy meg lehet őrizni a békét a Balkánon Albin Kurtival. Ez még akkor is így van, ha a Nyugatnak nem érdeke, hogy konfliktus törjön ki Koszovóban – tette hozzá.

„Nem gondolom, hogy a Nyugatnak megfelelnének a harcok Koszovóban, Amerikának sincs szüksége erre. Ennek ellenére mindig őket fogják támogatni, mert az ő gyerekükről van szó. Az ember akkor is támogatja a saját gyerekét, ha tudja, hogy az a hibás. Amerika már 25 éve ringatja ezt a csecsemőt”.

A szerb elnök beszélt arról is, hogy Belgrád jó viszonyt ápol a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó erővel, a KFOR-ral. Szerbiát senki nem fenyegette és nem is fogja, mert – mint fogalmazott – mindenki tudja, hogy nem lehetne olyan könnyen legyőzni az országot.

A mostani halasztás értelmében a pristinai hatóságok a szerb dokumentumokra vonatkozó döntésüket szeptember 1-ig nem hajtják végre, így addig kell valamilyen diplomáciai megoldást találni a kialakult helyzetre. Augusztus 18-án erre Brüsszelben lesz lehetőség, ugyanis akkor az Európai Unió közvetítésével tárgyalóasztalhoz ül Albin Kurti koszovói kormányfő és Aleksandar Vucic szerb elnök. Vucic ugyanakkor – mint fogalmazott – semmit nem vár ettől a találkozótól, hiszen szerinte semmiről nem lehet beszélni Kurtival.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

kosovo, kurti, serbia, vucic