Lavrov: Európa elveszítette a hitelességét

Lavrov: Európa elveszítette a hitelességét

A jövő hét elején Szerbiába látogathat Szergej Lavrov. Az orosz külügyminiszter ezt megelőzően a boszniai szerb televíziónak beszélt a tárgyalások témáiról. Mint fogalmazott: Aleksandar Vučićtyal szót ejtenek Koszovóról, a szerb-orosz gázszerződésről és az ukrajnai helyzetről is. Lavrov az interjúban élesen kritizált az EU-t.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚNIUS 6. 09:51

A tervek szerint június 7-én tárgyal a szerb államvezetéssel az orosz külügyminiszter. Szergej Lavrov belgrádi látogatása előtt a boszniai szerb RTRS csatornának adott interjút. A beszélgetésben elhangzott, hogy Aleksandar Vučićtyal minden olyan kérdésről szót ejtenek, amely a Szerbiának fontos. A gáz áráról a szerb és az orosz államfő a napokban már megegyezett, ezúttal Koszovó kérdése is terítékre kerül. Moszkva álláspontja ismert, a szerb és az albán fél közti párbeszédnek az ENSZ 1244-es határozata alapján kell történnie. Oroszország számára pedig az a támogatandó megoldás, amely a szerb nép számára elfogadható – nyilatkozta Szergej Lavrov.

A külügyminisztert emellett természetesen az is érdekli, hogy mik Belgrád tervei a következő időszakra nézve, különösen az aktuális világpolitikai helyzetet figyelembe véve.

Brüsszel nem tiszteli a megállapodásokat

Lavrov kiemelte: az Európai Unió teljesen elveszítette a hitelességét, mert nem száll síkra a Minszki Megállapodás végrehajtása, valamint a Koszovói Szerb Községek Közösségének megalakítása érdekében. Brüsszel nem tiszteli a megbeszélteket, s nem gyakorol nyomást Kijevre és Pristinára, hogy azok tartsák tiszteletben az általuk vállalt kötelezettségeket – húzta alá az orosz politikus a televíziós interjúban.

Ukrajnával kapcsolatban az orosz diplomácia vezetője elmondta: a Nyugat elhallgatta mindazokat a problémákat, amelyek ott voltak, s egy olyan látszatot teremt, amely szerint abban az országban február 24-e előtt minden rendben volt.

„A Minszki Megállapodás szabotázsának évei alatt 14 ezer civilt öltek meg”

– mondta az orosz külügyminiszter.

Lavrov szerint a mostani események előzménye még 2014-ben kezdődött, amikor Franciaország, Németország és Lengyelország garanciája ellenére Kijevben nem tartották be az akkori ukrán elnök és az ellenzék közti megbeszélteket. A dokumentumok aláírásának másnapján a szélsőségesek átvették a hatalmat Ukrajnában, a nyugati hatalmak pedig ezt tétlenül nézték – mondta Lavrov. Az orosz külügyminiszter hozzátette: ez év május másodikán az ukrán szélsőségesek Odesszában élve égettek el 50 embert, egy hónappal később pedig az ukrán fegyveres erők és a harci repülők bombázni kezdték Luhanszkot és más keleti városokat.

kép: Pixabay

„Azért bombázták őket, mert nem fogadták el az alkotmányellenes puccsot, s mert elutasították, hogy neonáci szabályok szerint éljenek, oroszellenes és szélsőséges meggyőződések alapján alakítsák az életüket”

– nyilatkozta az orosz politikus.

Lavrov szerint ugyanakkor a 2015-ös Minszki Megállapodás egy esélyt kínált arra, hogy Ukrajna megőrizze területi integritását, ha betartják az abban foglaltakat akkor nem lett volna szükség Donbász védelmére.

„Majd beszélünk, ha lenyugszik a Nyugat”

Az orosz külügyminiszter beszélt a mostani helyzetről is. A Moszkvával szemben kirótt szankciókkal kapcsolatban a miniszter kiemelte, hogy a szankciók bevezetésének következményei magára Európára nagyobb hatással vannak, mint Oroszországra, amely a büntetőintézkedések bevezetését követően saját erőforrásai és megbízható partnerei felé fordult.

Szergej Lavrov Nyugat-Európával kapcsolatban azt mondta: az emberek inflációval, szegénységgel és egyéb más problémákkal néznek szembe, közben pedig azt látják, hogy tízmilliárd dollárokat költenek el országaik Ukrajna felfegyverzésére.

A tárcavezető ugyanakkor úgy fogalmazott, Oroszország mostantól kezdve soha többet nem engedheti meg magának, hogy a nyugati technológiától és beruházásoktól függjön.

Mégsem lesz tárgyalás?

Vasárnap esti szerbiai sajtóértesülések szerint azonban az is előfordulhat, hogy Lavrov belgrádi látogatásából nem lesz semmi. Információk szerint sem Észak-Macedónia, sem Bulgária, sem Montenegró nem adott engedélyt, hogy az orosz külügyminiszter gépe átrepüljön felettük. A Kurir napilapnak az orosz külügy magasrangú illetékese megerősítette, hogy ezen államok megtiltották Szergej Lavrov gépének áthaladását országukon keresztül. Újságírói kérdésre Moszkvában nem erősítették meg, hogy emiatt lemondanák a találkozót, annyjt viszont megjegyeztek, hogy az orosz kormány még nem fedezte fel a teleportálást.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

aleksandar vucic, russia, sergey lavrov