Lemondott a miniszterelnök, női utódja lett – képpel

Lemondott a miniszterelnök, női utódja lett – képpel

Közel két év szolgálati idő után benyújtotta lemondását Jean Castex francia kormányfő, amit Emmanuel Macron államfő elfogadott. A francia kormány Facebook-oldalán közzétett információk alapján Emmanuel Macron már kis is nevezte az új miniszterelnököt

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. MÁJUS 16. 18:46

Új miniszterelnöke lesz Franciaországnak, a 2020 júliusában kinevezett Jean Castex május 16-án délután benyújtotta felmondását Emmanuel Macron államfőnek, aki elfogadta azt. A történtekről először az AFP hírügynökség számolt be, értesüléseik szerint az ország következő kormányfője egy női politikus lesz.


A történtekről Emmanuel Macron is beszámolt a Twitteren, köszönetet mondott Jean Castexnek, aki az államfő bejegyzése szerint közel két évig szenvedéllyel és elkötelezettséggel szolgálat Franciaországot. „Legyünk büszkék a közösen elvégzett munkára és az elért eredményekre” – írta az államfő a közösségi oldalon.

Jean Castextől a Nemzetgyűlés elnöke, Richard Ferrand is elköszönt a Twitteren, sok sikert kívánt neki és megköszönte, hogy közel két évig szolgálta Franciaországot, elképesztő energiával, emberséggel, hatékonysággal és hűséggel kormányozva az országot.


Jean Castex április végén, az elnökválasztás második fordulója előtt jelentette be, hogy Macron újraválasztása esetén lemond kormánya, indoklása alapján a köztársaság hagyományai ezt kívánják és ő, köztársaságpárti politikus révén így fog cselekedni.

Sajtóértesülések szerint az elkövetkező időszakban női miniszterelnöke lesz Franciaországnak, a BFMTV úgy tudja, hogy a posztra Élisabeth Borne munkaügyi és foglalkoztatási miniszter lesz kinevezve.

A francia kormány Facebook-oldalán közzétett információk alapján Emmanuel Macron kinevezte az új miniszterelnököt, Élisabeth Borne személyében, így ő lett az ország történetének második női kormányfője, 30 évvel Édith Cresson után, írja a Sud Ouest nevű lap.

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

elisabeth borne, emmanuel macron, france, jean castex, PM to leave