Macron rendezvényeit egy engedély nélküli cég biztosította, feketén dolgozó rendőrökkel

Macron rendezvényeit egy engedély nélküli cég biztosította, feketén dolgozó rendőrökkel

Tanúvallomások alapján Emmanuel Macron elnöksége kezdetén több rendezvényt is olyan rendőrök biztosítottak, akiknek arra nem volt engedélyük és feketén alkalmazták őket.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚLIUS 2. 14:01

Újabb botrány körvonalazódik Emmanuel Macron francia államfő körül. A Le Parisien nevű lap ugyanis arról számolt be, hogy a politikus rendezvényeit olyan, feketén alkalmazott, zsebből fizetett rendőrök biztosították, akiknek erre nem volt képesítésük, sőt, az őket alkalmazó cégnek sem volt működési engedélye.

Az ügy még Macron 2017-es államfői kampányára nyúlik vissza, amikor a politikus rendezvényeinek biztonságáról egy olyan cég gondoskodott, amelynek vezetője, bizonyos Fortunato B. olyan rendőröket bízott meg, akik a francia rendőrség különleges bűnmegelőző egységének (BAC) voltak a tagjai, ám személy-és vagyonőri képesítéssel nem rendelkeztek. Ebből kifolyólag pedig engedélyük sem volt arra, hogy egy ilyen jellegű rendezvényen biztosítsák a helyszínt. Ráadásul a cég vezetője is büntetett előéletű, Fortunato B.-t ugyanis 1985-ben rablásért három év börtönbüntetésre ítélték. Ezzel azonban még nem ért véget a szabálytalanságok sora, ugyanis az is kiderült, a szóban forgó cég nem szerepelt a szociális biztonsági és családtámogatási járulékokat beszedő hivatal (URSSAF) nyilvántartásában, ami azt jelenti, hogy nem volt jogosult arra, hogy Franciaországban működjön.

2018-ban nyolc rendőrt vádoltak meg azzal, hogy engedély nélkül biztosították a helyszínt Macron politikai eseményein, valamint egy jótékonysági gálán, amit Leonardo DiCaprio színész szervezett 2017 júliusában az ország déli részén lévő Var megyében. A Le Parisien értesülései szerint a szóban forgó rendőrök és az őket foglalkoztató cégvezető is elismerte a tényeket a nyomozás során. Az egyik rendőr a CNAPS egyik ellenőrének azt mondta a jótékonysági esttel kapcsolatban, hogy tisztában voltak vele, hogy tilosban járnak, ezért hamis neveket adtak meg, így nem a saját nevük szerepelt a rendezvényen viselt kitűzőjükön. Arról is beszámolt, hogy a francia elnöki hivatal fedezte őket és Emmanuel Macron egykori biztonsági főnöke, Alexandre Benalla felügyelete alá tartoztak.

Arról az Alexandre Benalla-ról van szó, aki ellen több ügyben is jogi eljárás indult. A szadista testőr legismertebb botránya 2018. május elsején Párizsban a Place de la Contrescarpe nevű téren egy diáktüntetésen történt, amikor egy fiatalembert kirángatott a tömegből és brutálisan megverte.


A marokkói származású Alexandre Benalla ellen több vádpontot is felhoztak, tüntetők ellen elkövetett erőszak, a közfeladatok gyakorlásába való jogtalan beavatkozás, engedély nélküli fegyverviselés, rendőrségi karszalag nyilvános és jogellenes használata, szakmai titok megsértése, biztonsági kamerák felvételeinek közzététele és diplomata útlevelek jogosulatlan használata miatt is felelnie kellett a francia államfő egykori bizalmasának a bíróság előtt. Az ítélet 2021 novemberében született meg, az egykori biztonsági főnök egy év letöltendő és két év felfüggesztett börtönbüntetést kapott, ám nem kellett börtönbe vonulnia, büntetését házi őrizetben tölti, elektronikus nyomkövető eszközt viselve. Ezen felül 500 eurós pénzbírságot is kapott és öt évig nem lehet közszolgálati állása.


Visszatérve a Macron rendezvényeit biztosító, engedély nélkül dolgozó céghez és az általa alkalmazott rendőrökhöz, a felügyeleti szervezet vezetője Cyrille Maillet – akit 2018-ban maga Emmanuel Macron nevezett ki az intézmény élére – úgy döntött, hogy lezárja az aktát. Tette mindezt annak ellenére, hogy az ügyben szakértőként megkérdezett osztályvezetők felhívták a figyelmet a csalásokra és a hiányosságokra.

Az üggyel kapcsolatban Cyrille Maillet annyit mondott a Le Parisien kérdésére, hogy nem volt elég bizonyíték.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

alexandre benalla, emmanuel macron, france, paid under the table, police officers, political events