Macronnak szövetségesekre lenne szüksége, de egyelőre mind a baloldal, mind a jobboldal tartózkodik ettől – videó

Macronnak szövetségesekre lenne szüksége, de egyelőre mind a baloldal, mind a jobboldal tartózkodik ettől – videó

A francia kormánypártnak nem sikerült megszereznie az abszolút többséget a parlamentben, ezért Macronnak mindenképp új szövetségesek után kell néznie, hogy véghez vihesse az eltervezett reformokat. A baloldal kijelentette, hogy nagy viták lesznek a parlamentben, mert nem értenek egyet az államfő politikájával.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚNIUS 20. 13:36

Bár az előzetes felmérések alapján már sejteni lehetett, mégis sokakat meglepett, hogy Emmanuel Macron pártjának nem sikerült abszolút többséget szereznie a parlamentben, mivel ehhez minimum 289 mandátumra lett volna szükség, az Ensemble (együtt) elnevezésű pártszövetség azonban csupán 245 képviselőt juttatott az országgyűlésbe.

Párizs főpolgármestere, a szocialista Anne Hidalgo azt írta az eredménnyel kapcsolatban a Twitteren, hogy az ország demokratikus válsággal néz szembe és mindent újra kell építeni.

Az eredmények nyilvánosságra hozatalát követően a kormánypárt azonnal megkezdte a szervezkedést, Élisabeth Borne miniszterelnök bejelentette, hogy a kormánypárt azon fog dolgozni, hogy egy cselekvőképes többséget szerezzen. A kormányfő elmondása alapján ennek a szövetségnek nincs alternatívája az ország stabilitásának garantálására és a szükséges reformok végrehajtására, a francia nép pedig arra kéri őket, hogy fogjanak össze az ország érdekében.

Éric Dupond-Moretti igazságügyminiszter interjút adott a BFMTV-nek, melyben arra kérte a jobboldali Nemzeti Tömörülés pártot és a baloldali Engedetlen Franciaország nevű pártot, hogy ne legyenek blokkoló ellenzék, hanem inkább konstruktívak legyenek és józan ésszel haladjanak előre. A riporterek azon kérdésére, hogy a kormánypárt együttműködne-e a jobboldali Nemzeti Tömörüléssel, Dupond-Moretti kitérő választ adott, mindössze annyit mondott, hogy amikor van egy törvényjavaslat, akkor több módosítást is benyújtanak. A miniszter kifejtette, hogy sok esetben akár több ezer módosítási javaslat is benyújtásra kerül a célból, hogy megakasszák a rendszert. A politikus szerint a franciák nem ezt akarják, a lakosság azt szeretné, hogy józan ésszel haladjon az ország előre és az országgyűlésben láthatják majd, hogy a politikusok hogyan tudnak közösen előrelépni.

Úgy tűnik azonban, hogy a baloldali koalíció nem hajlik arra, hogy együttműködjön a kormánypárttal. Az Engedetlen Franciaország párt politikusa, Danièle Obono egy videófelvételen arról beszélt, hogy előreláthatóan nagy politikai viták lesznek majd a parlamentben annak érdekében, hogy megakadályozzák Emmanuel Macront a baloldalnak nem tetsző reformjai végrehajtásában.

Egy másik baloldali politikus, Alexis Corbière kerek perec kijelentette, hogy a Nupes baloldali koalíciónak nem áll szándékában fejet hajtani Macron intézkedései előtt, a politikus szerint gyakran szavaznak majd a parlamentben a kormány javaslatai ellen, ám hozzátette, hogy ha olyan témák lesznek, amelyek a baloldal szerint pozitívak, azokat támogatni fogják.

Rendkívül jól, messze a várakozásokon felül szerepelt a választásokon a Marine Le Pen által alapított jobboldali Nemzeti Tömörülés, a párt ugyanis 89 mandátumot szerzett. A politikus asszony a BFMTV-nek adott nyilatkozatában kijelentette, hogy a parlamentben mindenre igényt tart pártja, amire jogosult, elmondása alapján azt szeretnék elérni, hogy a párt egyik tagja legyen az Országgyűlés alelnöke és a Pénzügyi Bizottság elnöke.

Szintén a BFMTV számolt be róla, hogy Marine Le Pen nem kívánja visszavenni Jordan Bardella-tól a párt elnöki posztját, mivel minden erejével pártja parlamenti csoportjának vezetésére szeretne koncentrálni.

Emmanuel Macron tehát rendkívül nehéz helyzetbe került mert bár pártja szerezte meg a legtöbb parlamenti mandátumot, a többség megszerzése nem sikerült és egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy mind a jobboldal, mind a baloldal azon lesz, hogy akadályt gördítsenek az államfő által megvalósítani kívánt reformok elé.

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

common sense, emmanuel macron, france, general elections