"Csak Lengyelország és az Egyesült Államok adhat hozzáférést Ukrajnának a tragédia helyszínéhez" – élő

"Csak Lengyelország és az Egyesült Államok adhat hozzáférést Ukrajnának a tragédia helyszínéhez" – élő

Ketten meghaltak Lengyelországban, amikor két rakéta csapódott be egy mezőgazdasági létesítménybe, egyelőre nem tudni hogy ukrán vagy orosz rakéták zuhantak le – cikkünk folyamatosan frissül.

NAGYVILÁG 2022. NOVEMBER 15. 21:25

17:35 „Csak Lengyelország és az Egyesült Államok adhat hozzáférést Ukrajnának a helyszínhez”

Lengyelország most reagált Ukrajna felszólítására, hogy „azonnali hozzáférést” biztosítson a tegnapi rakétarobbanás helyszínéhez.

Andrzej Duda lengyel elnök kijelentette, hogy hazájának és az Egyesült Államoknak – amelyek a tegnapi eseményeket vizsgálják – jóvá kell hagyniuk Ukrajna részvételét.

„Az eljárást lengyel és amerikai szakértők vezetik le” – mondta Andrzej Duda ma délutáni sajtótájékoztatón -, és ha bárki részt vehetne ezekben az eljárásokban, ahhoz legalább mindkét fél beleegyezése szükséges.

13:29 NATO: a rakétát valószínűleg Ukrajna védelme lőtte ki, de Oroszországé a végső felelősség

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kijelentette, hogy a korai vizsgálatok szerint a keddi lengyelországi halálos csapást valószínűleg egy ukrán légvédelmi rakéta okozta.

„Előzetes elemzésünk szerint az incidenst valószínűleg az ukrán légvédelmi rakéta okozta, amelyet Ukrajna területének védelmére lőttek ki az orosz cirkálórakéta-támadásokkal szemben” – mondta Stoltenberg szerdai brüsszeli sajtótájékoztatóján.

De hadd fejezzem ki, ez nem Ukrajna hibája” – tette hozzá. „Oroszországot terheli a végső felelősség, mivel folytatja illegális háborúját Ukrajna ellen.
Nincs jel arra, hogy Oroszország támadó katonai akciókat készítene elő a NATO ellen – mondta a szövetség vezetője.

12:54 A lengyel elnök szerint semmi jel nem utal szándékos támadásra

Andrzej Duda lengyel elnök szerint „semmi sem utal arra”, hogy a kedden Lengyelországban landolt rakéta „szándékos támadás” lett volna az ország ellen.

„Semmi sem utal arra, hogy ez szándékos támadás volt Lengyelország ellen. Valószínűleg egy orosz gyártmányú S-300-as rakéta volt. Jelenleg nincs bizonyítékunk arra, hogy az orosz fél által kilőtt rakéta volt” – tweetelte szerdán.

Duda szerdán azt mondta, hogy a kedden Lengyelországban landolt rakéta „valószínűleg baleset” volt az ukrán fél részéről, miközben beérkező orosz rakétákat fogtak el.

„Nagy az esélye” annak, hogy az egyik ukrán légvédelmi rakéta Lengyelország területére esett” – mondta beszédében egy sajtótájékoztatón.

12:10 A belga miniszter szerint az ukrán légvédelem okozta a tragédiát

A kedden bekövetkezett tragédia valószínűleg annak a következménye volt, hogy az ukrán légvédelmi rendszer elfogott egy beérkező orosz rakétát – közölte Ludivine Dedonder belga védelmi miniszter. „Állítólag orosz rakéták darabjai és egy ukrán elfogó rakéta landolt Lengyelországban. A folyamatban lévő vizsgálatoknak ezt még meg kell erősíteniük” – tette hozzá.

Közben az orosz Védelmi Minisztérium hivatalos közleményében azt írja: egyértelműen azonosították a Lengyelországban kedden becsapódott rakéta roncsait a közzétett fényképek alapján. Az orosz szakemberek szerint a rakétaroncs az ukrán légierő S-300-as légvédelmi rendszerének egyik irányított rakétája.

10:01 Medvegyev: a Nyugat közelebb került a világháborúhoz

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök szerint a Lengyelországban lezuhant rakéták esete azt mutatja, hogy a Nyugat egyre közelebb kerül egy világháborúhoz. Ahogy az orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője mondta,

az incidens csak egy dolgot bizonyít: az Oroszország ellen hibrid háborút vívó Nyugat egyre közelebb kerül a világháborúhoz”.

08:33 Orosz ENSZ-nagykövet helyettese: Lengyelország a NATO és Oroszország közötti közvetlen katonai összecsapás provokálására tett kísérletet

„A tények azt mutatják, hogy Oroszországnak semmi köze a lengyel területet eltaláló rakétákhoz” – mondta Dmitrij Poljanszkij, az orosz ENSZ-nagykövet helyettese a Telegramon. „A lengyelországi incidens egy közvetlen katonai összecsapás kiváltására tett kísérlet a NATO és Oroszország között” – tette hozzá.

Poljanszkij azt is megjegyezte, hogy az incidens a figyelem középpontjába kerül az ENSZ Biztonsági Tanácsának Ukrajnáról szóló szerdai ülésén.

04:10 Az USA elnöke nem tartja reálisnak, hogy Oroszországból lőttek

Joe Biden amerikai elnök elmondta, hogy az előzetes információk szerint nem valószínű, hogy Oroszországból lőtték ki a rakétákat. „A röppálya alapján valószínűtlen, hogy Oroszországból lőtték ki. De majd meglátjuk.” – válaszolta újságírók kérdésére a demokrata elnök.


00:53 Nemzetközi vizsgálatról döntött a lengyel kormány, a külügy szerint orosz gyártmányú rakétákról van szó, az elnök is megszólalt

„Lengyelország tagja a NATO-nak, a világ legerősebb katonai szövetségének. Mind én, mind Andrzej Duda elnök beszéltünk szövetségeseinkkel a NATO-ban és az EU-ban. Przewodowóban robbanások történtek, amelyek két lengyel halálát okozták. Szeretném részvétemet kifejezni az áldozatok hozzátartozóinak. Nem hagyjuk magukra a családokat” – mondta Mateusz Morawiecki.

A miniszterelnök bejelentette, hogy a lengyel szolgálatok nemzetközi szakértőkkel együttműködve próbálják tisztázni a przewodówi robbanás körülményeit. – „Kértük szövetségeseink támogatását” – mondta a miniszterelnök. A kormányfő elmondta, hogy döntés született a harci egységek készenlétének növeléséről, különösen a légtérrel összefüggésben. Mateusz Morawiecki hozzátette, hogy tárgyalások folynak a NATO 4. cikkelyének esetleges életbe léptetéséről. – Arról is döntöttünk, hogy beidézzük az orosz nagykövetet a külügyminisztériumba. Folyamatosan kapcsolatban állunk az ukrán kormánnyal. Szolgálataink már több órája a helyszínen vannak” – mondta a miniszterelnök.

Közben a lengyel külügyi tárca azt közölte, hogy orosz gyártmányú rakéták csapódtak a lengyel kisváros mellé.

Andrzej Duda is reagált a sajtónak a Nemzetbiztonsági Hivatal ülése és a világ vezetőivel folytatott konzultációja után. Azzal kezdte, hogy részvétét fejezte ki a robbanás következtében elhunyt két ember hozzátartozóinak. Az elnök közölte, hogy számos megbeszélést folytatott a világ vezetőivel. – „Joe Biden világossá tette, hogy az USA tiszteletben tartja a szövetséget, velünk vannak, a NATO szerződéseinek rendelkezései kötelezőek. Ez a legfontosabb kérdés számomra, mint köztársasági elnöknek” – hangsúlyozta az államfő.

Az elnök reményét fejezte ki, hogy a robbanás körülményeit részletesen ki tudják vizsgálni. Hangsúlyozta, hogy jelenleg nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy ki lőtte ki a rakétát. „Szeretnék mindenkit ünnepélyesen biztosítani arról, hogy nyugodtan, megfontoltan cselekszünk, nem hozunk elhamarkodott döntéseket” – biztosította az embereket az államfő, miközben nyugalomra szólította fel a polgárokat. A NATO – mint az elnök rámutatott – továbbra is fokozott készültségben van. „Megerősítettük a lengyel fegyveres erők felkészültségét, így a légvédelmet is. Repülőgépeinket szövetséges repülőgépek támogatják” – mondta.

23:58 A NATO nagykövetei szerdán tárgyalnak a lengyelországi incidensről

A NATO nagykövetei szerdán a szövetség főhadiszállásán rendkívüli ülésen tárgyalják a lengyel határ menti faluban történt incidenst. Lengyelország az észak-atlanti szerződés 4. cikke alapján kérte a nagykövetek találkozójának összehívását. E cikk szerint bármely NATO-ország konzultációt kérhet a szövetség valamennyi tagjától, ha saját magát vagy a szövetség bármely más tagját fenyegető veszélyt lát.

22:49 Ukrajna NATO-csúcsot akar és részt is venne az ülésen

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Twitteren közzétett nyilatkozatában NATO-csúcstalálkozót javasolt Ukrajna részvételével, majd ismét felszólította a nyugati szövetségeseket, hogy adjanak Ukrajnának modern repülőgépeket és légvédelmi eszközöket.

„Az orosz fellépésre adott kollektív válasznak keménynek és elvszerűnek kell lennie. A kiemelt intézkedések között szerepel egy NATO-csúcstalálkozó Ukrajnával, további közös fellépések kidolgozása […] Ukrajna ellátása modern repülőgépekkel, például F-15-ösökkel és F-16-osokkal, valamint légvédelmi rendszerekkel, hogy minden orosz rakétát meg tudjunk fogni”

– írta az ukrán külügyminiszter.

22:39 Csehország és Szlovákia is aggódik a lengyelországi incidens miatt

Csehország és Szlovákia kormányai is aggodalmukat fejezték ki a lengyelországi rakétabaleset kapcsán. A balti államok is aggodalommal figyelik az eseményeket és leszögezték, hogy készek megvédeni a NATO teljes területét. Közben Charles Michel, az Európai Tanács vezetője is megszólalt az eset kapcsán, „Lengyelországgal vagyunk, és kapcsolatban állunk a lengyel hatóságokkal, az Európai Tanács tagjaival és más szövetségesekkel” – közölte a Twitteren

22:27 Lengyelország fokozza a harci készültséget

A lengyel kormányszóvivő megerősítette a tragédiát, amely eddig két ember halálát okozta. Piotr Müller hangsúlyozta, hogy a hatóságok a helyszínen teljes erővel azon dolgoznak, hogy tisztázzák a helyzetet. Lengyelországban egyes harci egységek készenléti szintjét is megemelték. Ugyanakkor úgy döntött a kormány, hogy vizsgálatokat indítanak arra vonatkozóan is, hogy van-e ok a NATO 4. cikke szerinti előfeltételek aktiválására” – közölte a kormányszóvivő.

22:00 Akár ukrán légvédelmi rakéták is lehettek az egyik lengyel hírportál szerint

A Lublin112 lengyel regionális hírportál szerint akár ukrán légvédelmi rakéták is lehettek a Lengyelországban becsapódó rakéták. „Információink szerint az incidens az ukrajnai Belz elleni rakétacsapáshoz köthető, amely Przewodów városától 12 kilométerre található, Przewodów pedig 7 kilométerre az ukrán határtól” – írja a Lublin112. A portál hangsúlyozza, hogy a megtalált roncsokon és rakétákon nincsenek olyan jelzések, amelyek alapján pontosan meg lehetne határozni az eredetüket – lehetnek ukrán és orosz rakéták is. Przewodówot a lengyel biztonsági erők teljesen lezárták, és a kordonon csak a helyi lakosokat és a biztonsági tiszteket engedik át – írja a portál.

21:56 A BBC szakértője szerint szinte kizárt a szándékosság

Paul Adams, a brit közszolgálati csatorna diplomáciai szakértője azokra a megerősítetlen értesülésekre reagált, amelyek szerint a lengyel-ukrán határ közelében kedden orosz rakéták csapódtak be egy lengyel mezőgazdasági létesítmény gabonatárolójába, és legalább két ember meghalt. A brit közszolgálati médiatársaság vezető szakértője kifejtette: Oroszországnak nem áll érdekében lengyel farmok megtámadása, így valószínű, hogy legfeljebb műszaki meghibásodás történhetett. Adams rendkívül valószínűtlennek nevezte, hogy Oroszország szándékos támadást intézett volna vagy intézne a jövőben Lengyelország vagy bármely más NATO-tagállam ellen.

A BBC megszólaltatta Kurt Volkert, az Egyesült Államok volt NATO-nagykövetét, aki szerint fontos, hogy Oroszország lehetőséget kapjon arra, hogy magyarázatot adjon a történtekre. Volker is azt valószínűsítette, hogy baleset történhetett, de úgy fogalmazott, hogy „ezt Oroszországtól is hallanunk kell”.

21:25 Az oroszok tagadnak, az USA sem tudja megerősíteni

Szándékos provokációról beszél az orosz védelmi minisztérium a RIA Novosztyi tudósítása szerint. A tárca közölte, hogy a lengyel médiában terjedő hírek, miszerint orosz rakéták csapódtak volna be lengyel területre Przewodów körzetében, nem felelnek meg a valóságnak és csakis a konfliktus eszkalációját szolgálják. Egyetlen célpontot sem támadtak a lengyel-ukrán határ mentén orosz rakéták – jelentette ki a minisztérium hozzátéve, hogy a helyszínről közölt fotókon semmi nincs, ami orosz fegyverekre utalna.

A Egyesült Államok sem tudja megerősíteni a rakéták származását. Patrick Ryder amerikai védelmi szóvivő tábornok elmondta, hogy a Pentagon látta a sajtóban az incidensről szóló jelentéseket, de „jelenleg nem rendelkezik olyan információval, amely megerősítené ezeket a jelentéseket, és továbbra is tanulmányozza a helyzetet”.

A magyar kormány nyugalomra int

A kormány nyugalomra intette az embereket, nem szabad messzemenő következtetéseket levonni az első hírekből – jelentette ki a magyar honvédelmi miniszter a közmédia műsorában nem sokkal azután, hogy a Védelmi Tanács ülésezett. Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint „meg kell várni a megerősített információkat, a rakétatámadással kapcsolatban egyelőre nem tudjuk, hogy mi történt, várjuk a lengyelek tájékoztatását”. A miniszter beszélt a NATO főtitkárával is, és több szomszédos ország miniszterével is, mindenki a nyugalom megtartását szorgalmazza. Mindenkivel kapcsolatban vagyunk, európai- és NATO szövetségeseinkkel is, a magyar honvédség pedig készenlétben áll. A tárcavezető a leállt Barátság kőolajvezetékkel kapcsolatban pedig azt mondta, hogy Magyarország kőolaj ellátása biztosított nem csak mostanra, hanem a következő hónapokra is.

NAGYVILÁG

Címkék:

eu, russia, ukraine, war