Magyar liberális EP-képviselő csalási ügye: több házkutatást is tartott a hatóság

A Magyar Nemzet értesülései szerint több helyszínen is kutatást tartott a napokban a magyar Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Cseh Katalin-féle cégcsoporttal kapcsolatos büntetőügyben. A költségvetési csalás miatt elrendelt nyomozás az utóbbi időben lendületet kapott, hiszen a Prágai Kerületi Ügyészségtől is információkat kaptak a NAV munkatársai, továbbá az adóhatóság újabb jogsegélykérelmek kibocsátását kezdeményezte Lengyelországot és Litvániát érintően.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 20. 17:25

Budapesten és több Pest megyei helyszínen is házkutatásokat tartott a költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozó hatóság a Cseh Katalin liberális magyar európai parlamenti képviselőhöz köthető céghálózattal összefüggésben – értesült a Magyar Nemzet.

A hatóság tavaly decemberben egyszer már végzett házkutatást az egyik cég telephelyén, Vácott, a Nádas utca 2. szám alatt, most pedig újabb nyomozati cselekményekre került sor a Momentum nevű liberális párt politikusának cégügyeivel összefüggő, ismeretlen tettes ellen zajló büntetőeljárásban.

Ismert, a Cseh Katalin-féle cégek ügyeivel tavaly nyáron, az Anonymus-álarcos alak közlései nyomán kezdett foglalkozni a magyar sajtó. A hivatalos és más nyilvános adatok alapján arra lehetett következtetni, hogy a céghálózat tagjai működésüket összehangolva, szisztematikus módon pályáztak uniós pénzekre és nyertek el gyanús körülmények között 4,8 milliárd forintot.

Költségvetési csalás gyanúja miatt hónapokkal ezelőtt a magyar Nemzeti Adó- és Vámhivatal is nyomozást indított. Az adónyomozók azt valószínűsítették, hogy az érintett vállalkozások tíz pályázaton teljesen vagy legalább részben ugyanazzal a holografikus fejlesztéssel vettek részt.

A nyomozók egyebek mellett körbeszámlázás nyomaira is bukkantak. Mivel az ügyekben egy cseh vállalat neve is felbukkant, ezért a NAV korábban kezdeményezte, hogy – banki adatok, adóbevallások és szerződések beszerzéséért – az ügyészség forduljon jogsegélykérelemmel a cseh hatósághoz.

A jogsegélyre adott választ júniusban küldte meg a Prágai Kerületi Ügyészség a magyar hatóságoknak, a dokumentumot pedig azóta már lefordították és elemezték is az illetékesek. A Magyar Nemzet napilap úgy tudja, hogy a cseh hatóságok válasza a gyanút erősítheti. A lap azt is megírta korábban, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nemrég újabb jogsegélykérelmek kibocsátását kezdeményezte Litvániát és Lengyelországot érintően. Előbbit azért, mert a céghálóhoz sorolható Holotech Hungary Kft. részére értékesített gépek összeszerelésével megbízott litván állampolgár tanúkihallgatása szükségessé vált, aki információkkal tud szolgálni a megbízásával, valamint a gépek összeszerelésével kapcsolatban.

A Magyar Nemzet információi szerint az adóhatóság javasolja azt is, hogy Lengyelország esetében egyrészt a Pawama sp zoo lengyel illetékességű cég pénzforgalmi adatainak beszerzése miatt bocsássanak ki jogsegélyt. Másrészt a Cseh-csoporthoz köthető Pannónia Nyomda Kft. és az Unitech Kft.-vel végzett gazdasági események kapcsán keletkezett dokumentumok, e-mailek és könyvelési iratok beszerzését illetően szeretnék megkeresni a lengyel szerveket.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

cheating, Hungary, katalin cseh