A legújabb javaslatokban már nincs alsó korhatára a nemváltásnak

A Transznemű Egészségügyi Világszervezet (WPATH) törölte az ajánlásaiból a nemváltás kezdetére vonatkozó alsó korhatárt. Közben megjelent egy olyan tanulmány, amely szerint a pubertásblokkolóknak számos negatív hatása van a gyermekekre.

NAGYVILÁG 2022. SZEPTEMBER 22. 14:09

Eltávolította a nemváltás megkezdéséhez ajánlott alsó korhatárt a Transznemű Egészségügyi Világszervezet (WPATH) az egyik témával kapcsolatos dokumentumából. A WPATH a vezető transznemű egészségügyi szervezetnek számít, az útmutatásait széles körben használják az amerikai, brit és kanadai kórházakban.

Már az eredeti iránymutatás is mindenütt csökkentette a kezelési korhatárt. Például a nemi szervek megcsonkításával járó műtéteket 17 évre, a masztektómiákat (az emlő sebészeti úton való eltávolítását) 15 évre, a mellnagyobbítást és a maszkulinizáló vagy feminizáló arcműtétek alsó korhatárát pedig 16 évre csökkentették. Ezen kívül16-ról 14 évre csökkentették azt az életkort, amelyben a gyermekek elkezdhetik a nemi hormonok szedését. Így, hogy a korrigált dokumentumban már nem szerepel alsó korhatár, az illetékes klinika szakemberei dönthetnek a kérdésben. A WPATH azt is javasolta, hogy a gyermekük nemváltását nem támogató szülőkkel szemben az intézmények az állam segítségével lépjenek fel.

A lépés annak fényében különösen érdekes, hogy mostanság több kutató és tanulmány is foglalkozott a korai nemváltás káros hatásaival.

A Journal of Sex and Marital Therapy című folyóiratban nemrég megjelent cikk például a pubertásblokkolók történetét mutatja be. Ezeknek a gyógyszereknek a használata az 1990-es évek közepén kezdődött Hollandiában, de gyorsan elterjedtek az egész világon, az egészségügyi intézmények nagyobb ellenőrzés nélkül kezdték el használni ezeket. Az írás ugyanakkor rámutat, hogy a használatuk megkezdése előtt kevés kutatást végeztek a gyógyszerek egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatban. Azokat az állításokat pedig, miszerint a gyógyszerek hatása visszafordítható és biztonságos, a kutatók valószínűtlennek nevezték.

A pubertás elfojtására alkalmas gyógyszerek mellékhatásaival kapcsolatban a legtöbb kutatást a csontsűrűséget vizsgálva végezték, az eredmények pedig nem adtak okot az aggodalomra. Azonban az érzelmi és kognitív fejlődésre gyakorolt hatásokkal sokkal kevesebbet foglalkoztak, ugyanis ezeket nehezebb kutatni. Több tanulmány is arra jutott ugyanakkor, hogy az intelligenciaszint csökkenéséhez vezet az ilyen típusú gyógyszerek használata.

„Még ennél is kevesebbet tudunk a pubertás elfojtásának a szexuális működésre gyakorolt hatásairól. Jazz Jenningsnek, aki 11 éves korában kezdte el a GnRHa pubertásblokkoló gyógyszer szedését, nincs libidója és nem képes orgazmusra”

– folytatja Dr. Michael Biggs, aki korábban könyvet is írt arról, hogy miként hagyják figyelmen kívül a szakemberek ezeket az aggályokat. Jennings sebésze, Marci Bowers, aki több mint kétezer vaginoplasztikát végzett, elismerte, hogy a kezelt gyerekek jelentős része soha nem tapasztalhat orgazmust. Egy másik probléma pedig, amit a pubertás blokkolásával kapcsolatban megfigyeltek a fiúgyermekeknél az a pénisz növekedésének megállása volt.

NAGYVILÁG

Címkék:

children, gender ideology, trans, trans children, WPATH