Még az őslakosoknak kell bocsánatot kérnie

Nekimentek a liberálisok egy őslakos hagyományőrző ünnepségnek, mert a verseny szabályzatában – a hagyományokhoz ragaszkodva – azt írták, hogy az vehet részt a megmérettetésen, aki legalább negyed részben indián, és csak a nemének megfelelő számban léphet fel.

NAGYVILÁG 2022. JÚLIUS 17. 16:10

A Powwow, az észak-amerikai indiánok egyik nagy összejövetele, most a szervezőknek bocsánatot kellett kérnie, miután egyes körökben felháborodást váltott ki, hogy a rendezvényeiken nemek alapján különítik el a versenyzőket, illetve a résztvevőknek legalább negyed részben indiánoknak kell lenniük.

Bejegyzésük szerint a negyvenegyedik éves Kamloopa Powwow versenyzőinek amellett, hogy negyedrészben őslakosnak kell lenniük, a törzsi státuszuk igazolására is szükség lehet. A szabályok szerint a táncosoknak teljes díszruhát kell viselniük, és az adott kategóriának megfelelő neműnek kell lenniük. Emiatt azonban egyesek azzal vádolták a szervező Kamloopa Powwow Society-t (KPS), hogy kizárják a gendersemleges és transz személyeket a versenyből, illetve fenntartják a transzfóbiát. Továbbá egyesek szerint a sötét gyarmati múltra is visszatekint, hogy csak a bizonyos nemzetségbe tartozó emberek vehetnek részt a megmérettetésen.

Az üggyel kapcsolatban egy nakota TikToker Kairyn Potts egy videóban azt mondta, hogy a Kamloopa Powwow szó szerinti a gyarmatosítók taktikáját alkalmazza. A nemi korlátozást továbbá szívszorítónak és visszalépésnek nevezte. Tanya Kappo őslakos ügyvéd és aktivista pedig úgy fogalmazott “ez a rendelkezés semmisség tesz egy csomó olyan munkát, amibe én magam és sok más őslakos queer közösségi szószólómunkát, szeretetet és energiát fektetett.”

A szervezők végül bocsánatkérésre kényszerültek, amiért hagyományaiknak megfelelően akarták megrendezni saját ünnepségüket.

“Legmélyebb együttérzésemet fejezem ki azok iránt, akiket ez a bejegyzés megsértett és bántott. A KPS vezetősége összeült, hogy megvitassa, hogyan fogunk továbblépni, megvizsgáljuk ezeket a szabályokat, és helyrehozzuk a hibáinkat” – mondta az egyik szervező a csoport Facebook-oldalán közzétett videóban.

A rendezvény szervezőinek bocsánatkéréséből továbbá az is kiderült, hogy több táncos és híres személy is lemondta a szereplését a botrány kirobbanását követően.

@ohkairyn Kamloopa Pow Wow committee, what answer do you have for the countless gender diverse and sacred people youve excluded from your pow wow? This is not our way. Shame on you. #kamloopapowwow #powwow #twospirit ♬ original sound – Kairyn Potts

“Nem tudom, hogyan fogjuk ezt kiheverni. Tiszteletben tartjuk a döntésüket, és csak annyit tehetünk, hogy megvizsgáljuk, hogyan működtünk, és hogyan tudnánk jó irányba tovább haladni, úgy hogy ne érjen senkit se bántás, vagy sérelem” – fogalmaztak a rendezvény szervezői a videójukban.

NAGYVILÁG

Címkék:

gender ideology, indian, lmbtq