Megalkották a nem bináris népviseletet, a transz zászló színeiben pompázik

Megalkották a nem bináris népviseletet, a transz zászló színeiben pompázik

A készítő szerint a ruhadarab elsősorban a viselő nemi identitását tükrözi, ami segíti az egyén önkifejezését.

NAGYVILÁG 2022. JÚLIUS 14. 16:03

Nemrég mutatták be a Backadrakten névre keresztelt ruhakölteményt, amely Svédország első uniszex népviselete. A ruhadarabot Fredy Samuel Lundh tervezte. A projektben Ida Björs illusztrátor és művész, valamint egy queer fiatalokból álló csoport is részt vett.

A készítő szerint a hagyományos népviseletek elsősorban a földrajzi térségek sajátos jegyeit hordozzák, ezzel szemben az új ruha a viselő nemi identitását tükrözi, ami segíti az egyén önkifejezését.

“Rengeteg variáció létezik. De a férfiak nagyon is férfiasak, a nők pedig nagyon is nőiesek. Nem volt semmi a nem binárisok számára”

– mondta a férfi.

Lundh szerint az új népviseletben találkozik a férfi és a női nem a nadrág és szoknya, valamint a mellény ruhadarabok által. Az alkotást a transz zászló rózsaszín, kék és fehér színei ihlették, az új nem bináris népviselet domináns színe a kék.

A csoport által készített ruhadarabot idén nyáron egy kiállításon mutatják be a borasi Textilmúzeumban.

A Textilmúzeum által a jelmezről szervezett eseményen elhangzott, hogy a projekttel a pozitív transznemű tudatosság terjesztésén dolgoznak, valamint azon, hogy civilizálják a társadalom bináris normáit.

NAGYVILÁG

Címkék:

gender ideology, non-binary, sweden