Megdöbbentő dolgok derültek ki a migránsokról és az embercsempészekről – videók

Megdöbbentő dolgok derültek ki a migránsokról és az embercsempészekről – videók

Franciaország lábon lőtte magát az Ocean Viking migránsaival, a kiskorúak túlnyomó része ugyanis egy nap elteltével kereket oldott, ám a hatóságok szerint ezzel nincs semmi gond, várható volt. Az egyik jobboldali francia politikus mindeközben rávilágított a kapcsolatra az embercsempész maffia és a migránsmentő NGO-k között.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. NOVEMBER 19. 09:02

Tovább dagad a Franciaország által befogadott Ocean Viking nevű hajó migránsainak ügye. Miután hosszas huzavonát követően a francia kormány engedélyt adott a migránsmentő hajónak, hogy kikössön Toulonban, az ellenzék élesen bírálta a döntést, mivel szerintük nem Franciaország dolga lenne a fedélzeten tartózkodó 234 bevándorló megmentése. Erre reagálva Gérald Darmanin belügyminiszter a parlementben azzal mentegette a kormányt, hogy a jobboldali Nemzeti Tömörülés párt képviselőitől megkérdezte, hogy ha ők lettek volna a felelősök, vajon hagyták volna, hogy a hajón utazó 44 gyermek meghaljon?

A CNews riportere, Jean-Marc Morandini forgatni szeretett volna az egyik befogadó központban, ahol a szóban forgó migránsokat elhelyezték, ám erre a rendőrfőnök nem adott engedélyt, a riporter szerint azért, mert a menekültek épp önfeledtek fociztak, miközben a sajtó felé azt kommunikálták, hogy teljesen kimerültek. Morandini arról is beszámolt, hogy a szóban forgó menekültek igencsak válogatósak, mert nem felelt meg nekik a Vöröskereszt által felajánlott cipő, volt, aki azt kifogásolta, hogy túlságosan használt a lábbeli, de volt olyan is, akinek egész egyszerűen nem tetszett a cipő.

Morandini végül bejutott stábjával egy befogadó központba, melynek a Loiret megyében lévő Giens nevű település ad otthont egy üdülőfaluban. A riporter az ott tartózkodó menekültek listáját látva meglepetten konstatálta, hogy egyiptomi és marokkói állampolgárok is vannak a központban, holott ezekben az országokban nincs háború. A riporter arról is beszámol, hogy a migránsokat igencsak jól tartja a francia állam, mivel minden rendelkezésükre áll, amire csak szükségük lehet, reggeltől estig fogyaszthatnak kávét és forró csokoládét is.

A helyszínen készült felvételekből az is kiderül, hogy a menekültek nagyon szép helyen vannak, kilátásuk nyílik a Földközi-tengerre, és a befogadó központ területén rendelkezésre áll egy mobil műholdas kommunikációs eszközzel felszerelt teherautó is, mely lehetővé teszi, hogy telefonos kapcsolatot létesítsenek otthon maradt szeretteikkel.


Ám úgy tűnik, hogy a központ nyújtotta kényelem és a francia állam vendégszeretete mégsem volt elég annak a 26 kiskorú migránsnak, akik befogadásukat követő napon máris kereket oldottak. A Le Figaro nevű lap értesülései szerint az Ocean Viking 44 kiskorú bevándorlója közül 26-an már az elhelyezésüket követő másnap megszöktek a központból, erről a térség republikánus elnöke, Jean-Louis Masson számolt be a sajtónak, hozzátéve, hogy az esetet azonnal jelentették az ügyészségen.

A megszökött kiskorúakkal kapcsolatban Christophe Paquette, a Var megyei tanács szolidaritásért felelős főigazgató-helyettese elmondta, hogy számítottak arra, hogy nem maradnak a központban a gyerekek, mivel többségében eritreai állampolgárok, akiknek az volt a célja, hogy csatlakozzanak Hollandiában, Luxemburgban, Svájcban, illetve Németországban tartózkodó rokonaikhoz. Christophe Paquette elmondása alapján a szóban forgó kiskorú migránsokat nem őrzött területen szállásolták el, mert a hatóságoknak az a célja, hogy megvédje őket, nem pedig az, hogy visszatartsa. A megyei tanácsos azt is elárulta a sajtónak, hogy a távozó migránsgyerekek példamutató magatartásról tettek tanúbizonyságot, mivel köszönetet mondtak, mielőtt elmentek.

A migránsokat illetően azonban nem a fentiekben bemutatott tények a legmeglepőbbek, Damien Rieu francia jobboldali politikus képekkel és korábbi újságcikkekkel, valamint egy ENSZ jelentéssel bizonyította, hogy igenis van kapcsolat a migránsmentő civil szervezetek és az embercsempészek között. Egy fényképsorozaton jól látszik, amint egymás mellett van az Open Arms nevű NGO hajója és az egyik legismertebb embercsempész, az Al Bija néven ismert Abd Al-Rahman Milad leggyakrabban használt csónakja, az Alanqa 3.

Al Bija-t 2021-ben engedték szabadon Líbiában, ahol azért börtönözték be, mert az ENSZ Biztonsági Tanácsa azzal vádolta meg, hogy részt vett migránsokat szállító csónakok elsüllyesztésében. A tripoli katonai főügyészség határozata szerint nem volt elég bizonyíték rá, hogy valóban bűnös a férfi az ellene felhozott vádakban, ezért pár hónap raboskodás után szabadon engedték, derül ki a The Guardian cikkéből. A döntést élesen kritizálták Olaszországban, miután Al Bija előzőleg halálosan megfenyegetett két olasz újságírót, ők voltak azok, akik 2016-ban elsőként beszámoltak a férfi által elkövetett súlyos bűncselekményekről.

Damien Rieu a Twitteren arról is beszámolt, hogy Al Bija volt az első, akire az USA rábízta a líbiai parti őrség létrehozását, a férfi jelentős anyagi forrásokat és eszközöket kapott a líbiai területet elhagyó illegális bevándorlók ellenőrzéséért cserébe.


Rieu arra is felhívja a figyelmet, hogy Al Bija jó szándéka nem tartott sokáig, a férfi hamarosan szövetségre lépett a líbiai emberkereskedőkkel, ezt az ENSZ Biztonsági Tanácsának vizsgálata is megállapította.


Az Al Bija és az Open Arms közötti viszonyt azonban nem csupán egy fotó bizonyítja, Francesca Totolo olasz újságíró készített egy felvételt, melyen jól látszik, hogy a migránsmentő hajó személyzete és a líbiai embercsempészek kedélyesen elbeszélgetnek, a csempészek elmagyarázzák a civil szervezet tagjainak, hogy épp a csónakban lévő menekülteknek segítenek.


Damine Rieu felhívja rá a figyelmet, hogy Al Bija egy olyan példátlan bűnözői hálózat tagja volt, amely különféle bűncselekményeket követett el, az olajlopástól a migránsok civil szervezetekhez való közvetlen eljuttatásáig. A férfi kapcsolatban állt a maffiával, az emberei pedig a bevándorlókat egyenesen a civil szervezetek hajóira szállították.


Al Bija kétes ügyeiről 2017-ben részletesen beszámolt Nancy Porsia olasz újságíró, aki azt írta, hogy a líbiai férfi a parti őrség maffia legfontosabb szereplője, aki igencsak jövedelmező embercsempész hálózatot hozott létre Zawiyában és környékén.

Nancy Porsia egyike annak a két halálosan megfenyegetett, majd rendőri védelem alá helyezett olasz riporternek, akikről a The Guardian írt a cikkében.

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

france, human smugglers, migrants, Ocean Viking, open arms, relationship