Meghosszabbítaná a határkerítést Görögország

Meghosszabbítaná a határkerítést Görögország

A tömeges illegális migráció visszaszorítása érdekében a nemrég épült 40 kilométeres kerítést most tovább építené a görög kormány.

NAGYVILÁG 2022. SZEPTEMBER 8. 16:36

Görögország cement- és szögesdrótkerítést épít a Törökországgal közös északi határán, hogy megakadályozza az illegális migránsok tömegét, akik az országon keresztül akarnak Európába különböző pontjaira eljutni egy jobb élet reményében. Az eredetileg 2012-ben épített kerítést legutóbb 2021-ben hosszabbították meg, egy évvel azután, hogy menedékkérők tízezrei próbáltak Görögország északi határán keresztül az Európai Unióba jutni, amikor Törökország közölte, hogy nem akadályozza meg őket ebben többé. A rendőrség adatai szerint az év első hét hónapjában a hatóságok 7484 menekültet és migránst tartóztattak fel, ebből 3554-et Evroszon.

A 40 kilométeres kerítést további 140 kilométerrel fogják meghosszabbítani. A kormány tovább 250 határőr felvételét és a térségben lévő megfigyelőrendszerek korszerűsítését is tervezi.


Emlékezetes, hogy Görögország volt az összes eddigi illegális migrációs hullám fő helyszíne az utóbbi tíz évben. A határokon nem egyszer alakult ki közelharc a hatóságok és az agresszív migránsok között, akik legtöbbször erővel akartak átjutni a határon, hogy tovább haladhassanak Nyugat-Európába. Az alábbi videókon is ilyen ostromok láthatók.

A migránsok gyakran próbálták meg átvágni a kerítést.

NAGYVILÁG

Címkék:

border fence, greece, illegal migrants, turkey