Meghosszabbítják a brüsszeli korrupciós botrány egyik szereplőjének letartóztatását

Eva Kaili élettársa még legalább egy hónapig börtönben marad.

NAGYVILÁG 2023. JANUÁR 27. 10:23

Egy hónappal meghosszabbítják Francesco Giorgi, a tavaly decemberben kirobbant brüsszeli korrupciós botrány egyik gyanúsítottjának letartóztatását – írja az Euronews a belga szövetségi ügyészségre hivatkozva. A döntés azután született, hogy a férfit meghallgatták egy belga bíróságon.

Francesco Giorgi korábban Eva Kaili, az Európai Parlament felmentett alelnöke és a Katargate néven elhíresült európai parlamenti korrupciós botrány kulcsfigurájának élettársa egyben asszisztense volt. Az ügy kirobbanásakor Francesco Giorgi mindent bevallott, és elmondta, hogy a vesztegetési botrány és a titkos szervezet üzemeltetője Antonio Panzeri egykori olasz EP-képviselő volt. A belga hatóságok és Panzeri közt egyébként a napokban jött létre vádalku, aminek köszönhetően Panzeri feleségét és lányát tegnap szabadon bocsátották.

Az Európai Parlament legnagyobb botránya decemberben robbant. A gyanú szerint elsősorban szocialista EP-képviselők és a parlamenttel együttműködő nem kormányzati szervezetek éveken át fogadtak el kenőpénzeket Katartól és Marokkótól, cserébe pedig a politikusok a két országnak megfelelő döntések mellé álltak.

 

NAGYVILÁG

Címkék:

corruption, european parliament, eva kaili, katargate