Meghosszabbította az árstopokat a magyar kormány

Az erről szóló kormánydöntést a magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette. A cél, hogy a lakosságot védjék a háború és az arra adott szankciók kártékony hatásaitól.

NAGYVILÁG 2022. SZEPTEMBER 17. 13:55

Marad a benzinár-, az élelmiszerár-, és a kamatstop is Magyarországon – jelentette be Gulyás Gergely, a magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter szombati sajtótájékoztatóján.

A kormány friss döntéseit ismertetve a miniszter kiemelte: a háború és az arra adott szankciók brutális energiaáremelkedéshez vezettek. Ezeknek a káros következményeitől pedig a kormány meg kívánja óvni az embereket, ezért hosszabbították meg a fent nevezett intézkedéseket.

Az üzemanyagárstop és az élelmiszerárstop eredetileg október 1-ig lett volna érvényben, a kamatstop idén december 31-ig. Utóbbi intézkedés érvényességét fél évvel toldotta meg a magyar kabinet, az előbbiekét év végéig.

Az intézkedések értelmében a 95-ös benzin és a sima dízel ára továbbra is maximált lehet, akárcsak több alapvető élelmiszer (pl. kristálycukor, búza finomliszt, sertéscomb, csirkemell, stb.) tarifája. A kamatok emelkedése miatt korábban bevezetett kamatstop a mostani döntéssel a következő év közepéig maradhat érvényben.

Gulyás Gergely kiemelte: a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy olyanok legyenek a magyar költségvetés adottságai, hogy a mostani árstopok és rezsitámogatási rendszer életben maradjon.

Az energiaintenzív kis- és közepes vállalatok megvédésére ugyancsak indít egy programot a magyar kormány. Az erről szóló döntést Nagy Márton, a kabinet gazdaságfejlesztési minisztere ismertette. A miniszter kifejtette: azok számítanak energiaintenzív vállalkozásoknak, akiknek a 2021-es nettó árbevételének 3 százaléka az energiára ment. A program október 1-jével indul és 2023 végéig tart.

Nagy Márton kiemelte, hogy a programmal a feldolgozóipari kkv-kat célozzák. A működési költségek, illetve a beruházások oldaláról is támogatják ezeket a cégeket. A működési költségek esetében a 2021-hez képest az árnövekedés 50 százalékáig tudják támogatni a vállalatokat októberben, novemberben, decemberben. A beruházási költségek esetében pedig az önerő támogatásában segítik a kkv-kat 15 százalékig.

NAGYVILÁG

Címkék:

budapest, Hungary, v4, viktor orban