Megint háborúra készül az Egyesült Államok

Az légierő egyik tábornoka szerint az Egyesült Államok 2025-re háborúba keveredhet Kínával, ezért egy megerősített és integrált közös amerikai-tajvani manővercsapatot kell létrehozni, amivel hatékonyan fel lehet készülni a közelgő harcra.

NAGYVILÁG 2023. FEBRUÁR 1. 06:03

A légierő négycsillagos tábornoka nemrég egy, a tisztjeinek címzett feljegyzésben azt jósolta, hogy az Egyesült Államok 2025-re háborúba keveredhet Kínával, és azt tanácsolta a parancsnokainak, hogy készüljenek fel erre az esetre. Mike Minihan tábornok, a Légi Mobilitási Parancsnokság (AMC) vezetője az összes légi parancsnoknak és a légierő más műveleti parancsnokainak címzett feljegyzésében azt írta,

„remélem, tévedek. A megérzésem azt súgja, hogy 2025-ben harcolni fogunk”.

Minihan úgy véli, hogy a következő két évben nagyon nagy a valószínűsége egy háborúnak Kínával a közelgő 2024-es amerikai és tajvani választások miatt, amelyek a tábornok szerint elvonják Washington és Tajpej figyelmét Kínáról, és lehetővé teszik számára, hogy lépéseket tegyen Tajvan elfoglalására.

A tábornok szerint egy megerősített, integrált és mozgékony és harcra kész közös amerikai-tajvani manővercsapatot kell létrehozni, amivel hatékonyan fel lehet készülni a közelgő csatákra.

Minihan ezért arra utasította a légierő parancsnokait, hogy február végéig tervezzék meg a szükséges lépéseket ezzel kapcsolatban. A tábornok hozzátette, hogy a személyzet minden tagjának naprakész nyilvántartási és vészhelyzeti kapcsolattartási adatokkal kell rendelkeznie.

Az AMC szóvivője pénteken közleményben erősítette meg, hogy a feljegyzés valódi, bár egy védelmi tisztviselő a feljegyzés nyilvánosságra kerülése után az amerikai Fox News csatornának azt mondta, hogy Minihan megjegyzései nem reprezentálják a minisztérium Kínával kapcsolatos álláspontját.

Magas rangú amerikai védelmi tisztviselők már többször is arra figyelmeztettek, hogy Kína hosszú távú célja Tajvan újraegyesítése az anyaországgal, ennek megfelelően pedig Peking az elmúlt években fokozta agresszív magatartását a térségben.

Amikor január elején arról kérdezték Lloyd Austin védelmi minisztert, hogy küszöbön áll-e egy kínai invázió Tajvanon, a tárcavezető azt mondta, hogy amit mostanában látunk, az a kínai erők részéről egy nagyon provokatív viselkedés, de személy szerint kétli, hogy küszöbön állna egy invázió. Ezekhez a megjegyzésekhez képest a fent említett dokumentum merőben másról árulkodik, mint amit a védelmi tárca kommnunikál.

Nem Mike Minihan tábornok az egyetlen, aki az elmúlt egy-két évben azt vizionálta, hogy háborúzni kell Kínával. 2021 márciusában Philip Davidson admirális, az Egyesült Államok Csendes-óceáni Parancsnokságának akkori vezetője azt mondta a szenátus egyik bizottsági meghallgatásán, hogy „Tajvan egyértelműen Kína ambíciói közé tartozik”. Mint mondta, véleménye szerint a fenyegetés ebben az évtizedben konkrét formát ölt, sőt, ez már a következő hat évben bekövetkezhet.

NAGYVILÁG

Címkék:

china, united states of america, war