Megmentenék a romokban lévő német közoktatást, de nem tudják hogyan

Megmentenék a romokban lévő német közoktatást, de nem tudják hogyan

A német oktatási rendszer zuhanórepülése évek óta tart: a minőség kárára vált az, hogy rengeteg bevándorló gyerek került az osztályokba, akik nem, vagy csak minimálisan tudnak németül. Ezt követően a koronavírus-járvány alatt bevezetett online oktatás olyan rosszul lett megszervezve, hogy sokan lemaradtak a tananyaggal. Az sem segít, hogy rengeteg tanár hiányzik az iskolákból.

NAGYVILÁG 2022. JÚLIUS 22. 15:05

Németország mintegy tízmillió tanulója hamarosan megkezdi az új tanévet. A szövetségi államokat azonban egyetlen fő kérdés foglalkoztatja: megmenthető-e még az iskolai oktatás? Egybehangzó szakvélemények szerint egyetlen tanévvel nem lehet helyrehozni az évek alatt fokozatosan összeomló rendszert.

Legutóbb a koronavírus-járvány rontott a helyzeten. Két tanévnyi online oktatáson vannak túl a német diákok, amit rettentő rosszul sikerült megszervezni. A rendszer annyira nem vált be, hogy rengeteg diáknak évismétlésre lenne szüksége, olyan súlyos lemaradásba került a tananyaggal.

Sokaknak különórára lenne szüksége, esetleg nyári oktatásra, csakhogy nincsen tanár, aki felzárkóztatná a tanulókat. Országszerte súlyos tanárhiánnyal küzdenek az intézmények, több ezer szakember hiányzik az osztálytermekből. Emiatt pedig sok iskolában el kellett törölni néhány tanórát, ami újabb kiesést jelentett a diákoknak.

Ezzel párhuzamosan az iskolai követelmények is drasztikusan lecsökkentek, ennek oka pedig az, hogy egyre több bevándorló család gyereke lett iskolakorú. Ezek a gyerekek egyáltalán nem, vagy csak minimálisan tudnak németül, ezért nehezebben is tanulják meg a kötelező anyagot. Sok iskolában többségbe kerültek a bevándorló családokból származó gyerekek a német anyanyelvűekkel szemben.

Ezekben az iskolákban romlott a legnagyobb mértékben az oktatás színvonala, erre világít rá egy felmérés, amely során 2021 áprilisa és augusztusa között országszerte több mint ezer iskolában 27 000 negyedikes tanulót vizsgáltak – olvasás, szövegértés, helyesírás és matematika terén. A jelentés rámutat, hogy a legnagyobb teljesítménycsökkenést szinte minden iskolában a külföldön született tanulóknál regisztrálták, vagyis a bevándorló hátterű gyerekeknek akad a legtöbb problémája a tanulással.

Az eredmény lesújtó, hiszen mindenhol romlott a diákok teljesítménye a legutóbbi felmérésekhez képest. Különösen szembetűnő ez a helyesírás terén: a negyedikesek kevesebb, mint fele, csak 44 százaléka érte el az oktatási tárcák által kijelölt átlagos eredményt. Vagyis, a diákok több mint fele átlagon aluli teljesítményt tudott felmutatni, de a többi tárgyból is rosszabbul teljesítettek, ez látható az alábbi táblázaton.

A következő táblázat pedig arra világít rá, hogy egyre többen nem érik el a minimumkövetelményeket sem, helyesírásból például a diákok 30 százaléka, de matematikából is csaknem 22 százalék.

A felmérést végző és kiértékelő Oktatási Minőségfejlesztési Intézet (IQB) szerint összességében elmondható, hogy az oktatási reformok nem csak hogy nem váltak be Németországban, hanem csak súlyosbították az egyébként is fennálló problémákat.

NAGYVILÁG

Címkék:

failure, germany, school, students