Megrekedtek a tárgyalások a tüntetők és a kormány között – pattanásig feszült a helyzet

Megrekedtek a tárgyalások a tüntetők és a kormány között – pattanásig feszült a helyzet

A holland gazdák kiábrándítónak nevezték a Mark Rutte miniszterelnökkel folytatott tárgyalások első fordulóját és egyesek kijelentették, hogy a találkozót erősebb és drasztikusabb intézkedések követik majd.

NAGYVILÁG 2022. AUGUSZTUS 8. 16:02

A napokban Utrechtben tartották a tárgyalások első fordulóját a nagy mezőgazdasági szervezetek, köztük a több mint harmincezer gazdálkodót képviselő LTO, és Mark Rutte miniszterelnök kormánya között. Az RTV Drenthe közszolgálati televízió szerint Rutte elismerte, hogy váratlan és kidolgozatlan volt az intézkedéscsomag, amely szinte ellehetetleníti a holland gazdákat. Rutte bocsánatot kért a gazdáktól, amiért káoszt okozott, ennek ellenére a gazdaszervezetek legnagyobb megdöbbenésére nem volt hajlandó visszalépni a 2030-ig szóló menetrendtől, amely meghatározza a nitrogén-kibocsátás csökkentésének lépéseit.

A holland sajtó szerint a gazdák közül sokan azt tervezik, hogy erősebb és radikálisabb lépésekkel próbálnak majd nyomást gyakorolni a kormányra. Mark van den Oever, a Farmers Defence Force (FDF) nevű érdekképviselet vezetője pedig ennél is konkrétabban fogalmazott: „azt hiszem, felkészülhettek az FDF eddigi legkeményebb akcióira… Nem fogunk ezen rágódni, de határozottan eszkalálódni fogunk” – mondta. A jelek szerint nem túloztak a gazdák: a tárgyalások utáni órákban országszerte az alábbihoz hasonló képek fogadták a vidéki lakosokat.

De a nagyvárosokban is folytatódtak a tömeges tüntetések, amelyekhez már a civil lakosság is csatlakozott.

A tömeges tiltakozások oka egy új kormányrendelet, ami alapjaiban lehetetleníti el a mezőgazdasági szereplőket. A Mark Rutte vezette holland kabinet ugyanis elhatározta, hogy a klímavédelem érdekében drasztikus mértékben, mintegy hetven százalékkal csökkenti a nitrogén-kibocsátást. A nitrogént alapvetően a mezőgazdaságban használják, enélkül a teljes ágazat megbénul, ami komoly élelmiszerhiányhoz vezethet.

Hetek óta nem csillapodnak az indulatok, naponta több tízezer dühös farmer vonul az utcára. Gyakran előfordul az is, hogy a rendőrök összeverekednek a tüntetőkkel.

A fenti verekedés azután tört ki, hogy az egyik rendőr meglökött egy aktivistát és meg akarta ütni a gumibotjával. A tüntetők ezután kezdtek el dulakodni a rendőrökkel. Korábban volt olyan tüntetés is, amely során a rendőrök éles lőszerrel tüzeltek a tüntetőkre.

A gazdáknak most két lehetőségük van: rengeteg pénzért cserébe áttérnek biogazdálkodásra, vagy felhagynak a mezőgazdasági munkával. Az új rendelet különösen az állattenyésztőket érinti súlyosan. A kormány becslése szerint körülbelül egyharmaduknak fel kell hagynia a munkával. A feldühödött gazdák utakat és csomópontokat zárnak le, országszerte több helyen megbénítják a forgalmat, esetenként a halászok is csatlakoznak hogy kifejezzék szolidaritásukat.

Az egyik megmozdulás során a tüntető gazdák földkupacokat raktak az autópályákra és főutakra, majd ezt üzenték a kormánynak: “ez az egyetlen föld, amit megkaptok!”.

A holland gazdák maratoni tüntetéssorozatának már himnusza is van.

A gazdák felháborodása átnyúlik az európai országhatárokon, hiszen más államokban is szolidaritásukat fejezik ki a farmerek. Spanyolország, Olaszország és Lengyelország mellett Németországban is tüntetések zajlanak. Több mezőgazdasági termelői szervezet szolidaritásra szólított fel, mert mint mondják: “a probléma őket is érintheti”.

“Szolidárisak vagyunk holland kollégáinkkal. Ugyanez történik itt évek óta, csak szalámitaktikával” – mondta egy német gazda, aki szerint egyre több földet veszítenek el, így lassan már nem tudják a saját területükről származó élelemmel etetni az állatokat.

Ezek a felvételek pedig Spanyolországban készültek, ahol a tüntetők megbénították a forgalmat.

Lengyelországban több ezren vettek részt a tiltakozásokon.

Olaszországban nemrég százak vonultak a traktorokkal, hogy felhívják a kormányok figyelmét.

NAGYVILÁG

Címkék:

dutch farmers, netherlands, protesters