Megvan a megegyezés az olasz jobboldali pártok között arról, hogy ki adja a következő miniszterelnököt

Az előrehozott választásokat Olaszországban szeptember 25-én tartják majd, amelyen az előzetes várakozások szerint a három jobboldali párt koalíciója kaphat majd többséget. Az Olasz Testvérek, a Forza Italia és a Liga párvezetői megegyeztek abban, hogy a választási győzelem esetén melyik párt adja majd a miniszterelnök személyét.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚLIUS 28. 11:54

Tavaly februárban, Mario Draghi vezetésével alakult meg a római egységkormány, a baloldali pártok, illetve a Matteo Salvini vezette Ligának és a Forza Italiának a részvételével. Az olasz kabinet alig másfél évet bírt ki. Múlt héten Mario Draghi rövid időn belül már másodszor mondott le a kormányfői pozícióról, miután kudarcba fulladt a kormánykoalíció újjáélesztésére tett kísérlete. Sergio Mattarella olasz államfő Draghi második lemondását már elfogadta, aki így a következő választásokig ügyvivő miniszterelnökként irányítja országát.

Az előrehozott választásokat szeptember 25-ére írták ki, annak legnagyobb esélyese a három jobboldali párt, a Giorgia Meloni által vezetett Olasz Testvérek, a Silvio Berlusconi vezette Forza Italia és a Matteo Salvini irányította Liga hármas koalíciója. A Politico által közölt közvélemény-kutatás szerint a szövetség a szavazatok 40 százalékát fogja megszerezni. A portál az olasz Il Messaggero hivatkozva ráadasul azt írja, hogy a három jobboldali párt abban is megegyezett, győzelmük esetén ki követheti Mario Draghit a kormányfői székben.

A Politico szerint a jobboldali koalíció abban állapodott meg, hogy a következő választásokon a legnagyobb szavazatarányt elérő párt adja a következő miniszterelnököt.

Az előzetes felmérések alapján Meloni pártjának támogatottsága 23,8 százalék, ami valamivel nagyobb a baloldali Demokrata Párt népszerűségénél (22.5%). Azonban, ha a Demokrata Párt meg is előzné a választásokon az Olasz Testvéreket, valószínűleg csak a jobboldali hármas koalíció lenne képes parlamenti többséggel kormányt alakítani. A három jobboldali párt között pedig egyértelműen Meloni pártja vezet a felmérések szerint. A Liga támogatottsága nagyjából 15%-os, míg a Forza Italia-ra körülbelül a választók 8%-a voksolna.

Az Olasz Testvérek elnevezésű formációt Giorgia Meloni 2013-ban alapította, a 2018-as választásokon a szavazatok 4.4%-át kapta. Meloni 2008 és 2011 között, Silvio Berlusconi miniszterelnöksége idején ifjúságügyi miniszteri posztot töltött be.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

giorgia meloni, italy, matteo salvini, silvio berlusconi