Kínaiak segítségével kerülhetik meg az európaiak az oroszok elleni szankciókat

2023 január-februárban az előző év azonos időszakához képest negyedével nőtt a Kínának leszállított mennyiség. A távol-keleti ország megveszi az olcsó orosz nyersolajat, majd finomítás után kínaiként adja el Európában.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2023. MÁRCIUS 21. 15:04

A kínai kormány által közzétett adatok szerint Oroszország megelőzte Szaúd-Arábiát, és 2023 első két hónapjában Kína elsőszámú olajimportőrévé vált. Mindez annak köszönhető, hogy az Oroszországot sújtó szankcióknak köszönhetően hatalmas árengedményekkel tudták felvásárolni az orosz olajat.

A vámügyi főigazgatóság adataiból kiderült, hogy az Oroszországból érkező mennyiség január-februárban 15,68 millió tonna, azaz napi 1,94 millió hordó volt, ami 23,8 százalékkal több, mint a 2022-es év hasonló időszakában mért 1,57 millió hordónyi.

A szaúdi nyersolaj importja 1,72 millió hordó volt a két hónapos időszakban, ami csökkenésnek számít az egy évvel korábbi 1,81 millió hordóhoz képest.

A független kínai finomítók – amelyek közül sokan Shandong tartományban működnek – a fő haszonélvezői voltak az árváltozásnak, ugyanis jelenleg ezek az üzemek az olcsó orosz kőolajat finomítják, majd pedig magas áron eladják a világpiacon.

Mivel azonban a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások feloldását követően nőtt a belföldi üzemanyagkereslet, az állami tulajdonú Sinopec és PetroChina februárban megkezdte nagyobb mennyiségben is felvásárolni az orosz kőolajat.

A kínai finomítók közvetítő cégeket használnak az orosz nyersolaj szállításának és biztosításának lebonyolítására, hogy elkerüljék a nyugati szankciókat. A végén tehát hivatalosan kínai termék kerül ki az országból, csak éppenséggel orosz nyersanyagból.

A vámadatokból az is kiderül, hogy a Malajziából származó import 0,65 millió hordó volt a vizsgált időszakban, ami 144,2 százalékkal több az előző év azonos időszakához képest. Malajziát gyakran használják közvetítő pontként az Iránból és Venezuelából érkező, szankciókkal sújtott szállítmányok számára, így olcsó olajhoz juttatva a kínai gazdaságot. Venezuela azonban annak ellenére, hogy a világ egyik legnagyobb olajkészletével rendelkezik, az ország belpolitikai helyzete miatt nem tekinthető biztos beszállítónak. Főleg azok után, hogy egy korrupciós vizsgálat eredményeként nemrég lemondott Tareck El Aissami olajügyi miniszter.

Kína mindeközben 2023 januárjában elkezdte növelni az exportját, a szakértők szerint Kína így próbálja meg csökkenteni az Európai Unió által bevezetett szankciók következtében kialakult hiányt a világpiacon. A Kínában finomított orosz kőolajat a világpiacon értékesítik, többek között az Európai Uniónak is – amely csak az orosz nyersanyag tilalmáról döntött. A statisztikákból ugyanis kiderült, hogy Hollandia a 2022-es évben több mint 1200 millió euró értékben vásárolt kőolajat Kínától, ami azt jelenti, hogy az orosz kőolaj más útvonalon, de továbbra is beáramolhat az Európai Unió területére.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

china, european unio, oil, russia, sanctions