Mindössze tíz iskolában engedetlenkedtek

Polgári engedetlenséget hirdettek a pedagógus-szakszervezetek, de az ország 2180 köznevelési intézményéből összesen tíz helyen vettek részt tanárok az akcióban.

NAGYVILÁG 2022. SZEPTEMBER 5. 20:35

„A mai napon az egész ország 2180 köznevelési intézményéből összesen tíz helyen vettek részt egyes kollégák a polgári engedetlenségben” – közölte a magyar központi oktatási hivatal, a Klebersberg Központ (KK) hétfőn a Magyar Nemzet napilap megkeresésére. Jelezték, hogy ezekben az intézményekben is csak a pedagógusok kis része vett részt az akcióban. Hozzátették:

az oktatás az érintett intézmények zömében helyettesítéssel zavartalanul folytatódott.

Magyarországon az országos pedagógus-szakszervezetek polgári engedetlenségre biztatták a tanárokat, de a számok szerint ebben nem sokan vettek részt országszerte.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár korábban levélben hívta fel a szakszervezeti vezetőik figyelmét arra, hogy a polgári engedetlenség a hatályos jogban ismeretlen tiltakozási eszköz.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közösségi oldalán tette közzé Maruzsa Zoltán levelét.

Maruzsa Zoltán megkérdőjelezte azon pedagógusok erkölcsi alapját, akik a rájuk vonatkozó jogszabályokat maguk sem tartják be, ráadásul szerinte ezzel

a diákoknak is rossz példát mutatnak.

Levele végén az államtitkár azt kérte a szakszervezeti vezetőktől, hogy a jogszabályellenes magatartást, a tanulók erkölcsi értékrendjét negatívan befolyásoló, törvénytelen kezdeményezést ne támogassák.

Magyarországon a pedagógusok egy része már a tavalyi tanév végén is fizetésemelést követelt magának, akkor az érettségi elhalasztása merült fel mint demonstrációs eszköz a részükről. Ezúttal a tanévkezdés megtagadásának lehetőségét lebegtették, mint polgári engedetlenségi akció, ebből lett a tíz intézményben megvalósuló akciózás.

 

NAGYVILÁG

Címkék:

Hungary, teachers strike