Mintegy félezer sérültje van a franciaországi tüntetéseknek, egy rendőr eszméletét vesztette – videók

Országszerte folytatódnak a nyugdíjreform elleni tiltakozások, a tüntetők egyre durvábban támadják a rendőröket. Többszáz rendőr és csendőr sérült meg az összecsapásokban, egy rendőrt fejen talált egy tűzijáték rakéta, eszméletét vesztette. A belügyminiszter a szélsőbal felelős a történtekért.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. MÁRCIUS 24. 11:34

Nem csitulnak az indulatok Franciaországban, a kormány által még az idén bevezetni kívánt nyugdíjreform elleni tiltakozások továbbra is folytatódnak és a tüntetők egyre erőszakosabbak. A fővárosban és több nagyvárosban is heves összecsapások voltak a demonstrálók és a rendfenntartók között, a belügyminiszter által publikált első adatok szerint

123 rendőr és csendőr sérült meg, 80 személyt vettek őrizetbe.

Ezt a szám azonban reggelre még tovább emelkedett.

A helyzet a fővárosban volt a legfeszültebb, itt a rendőröknek könnygázzal kellett feloszlatni a feldühödött tömeget.

Párizsban utcakövekkel felfegyverzett tüntetők üldözték a rendőröket, akik menekülés közben könnygázzal védekeztek.

A Place de l’Opéra nevű téren a rohamrendőröket körbevették a tüntetők és pirotechnikai eszközökkel támadtak rájuk.

Párizsban a tüntetők tűzijátékkal és Molotov-koktéllal dobálták a kivezényelt rendőröket.

Az egyik döbbenetes felvételen az látszik, hogy a rendőrök elvonszolják a helyszínről egy társukat, akit épp a fején talált el egy lövedék, melynek következtésben eszméletét vesztette.

A szerencsétlenül járt, magatehetetlen rendőrt métereken át vonszolták társai az úttesten, minél távolabb a támadó tüntetőktől.

Gérald Darmanin belügyminiszter március 24-én pénteken reggel a CNews hírtelevíziónak nyilatkozott a történtekkel kapcsolatban, elmondása alapján a március 23-i megmozdulásokban

Párizsban összesen 903 tűzesetet jegyeztek fel, országszerte 457 embert vettek őrizetbe és összesen 441 rendőr és csendőr sérült meg, ami lényegesen több az előző este közzétett adatnál, annak sokszorosa.


Gérald Darmanin szerint elszomorítóak ezek a számok, különös tekintettel a rengeteg sérült rendőrre és csendőrre, akik próbálták garantálni a tüntetők testi épségét.

A belügyminiszter kijelentette, hogy az országnak végre fel kell ébrednie és el kell ítélnie a zavargásokért felelős szélsőbalos elemeket.

Gérald Darmanin kiemelte, hogy a tüntetők nagyrésze békésen vonult az utcákon, de megjelentek a szélsőbalos black bloc aktivisták, akik a menet élére álltak és törni-zúzni kezdtek.

A belügyminiszter elmondása alapján mintegy 1500 szélsőbalos aktivistáról van szó, akiknek egyértelműen az volt a célja, hogy a rendőrökre támadjon, utcakővel dobálták és vasrudakkal ütötték őket.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

black bloc, france, gerald darmanin, manifestation, paris, police attacked, policeman unconscious, violence