Nagy bajban vannak a francia kórházak, a sürgősségi osztályok közel nyolcadát bezárták éjszakára – videó

Nagy bajban vannak a francia kórházak, a sürgősségi osztályok közel nyolcadát bezárták éjszakára – videó

Súlyos személyzet- és eszközhiánnyal küzdenek a franciaországi kórházak, ami miatt több mint negyven intézményben éjszakára be kellett zárni a sürgősségi osztályt, csaknem 90 kórházban pedig korlátozták a sürgősségi ellátást. Egy egészségügyi szakszervezet a helyzet további romlásától tart, a miniszter mindeközben a bezárás szó használatát kifogásolja.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. AUGUSZTUS 5. 16:40

Nagy a baj a francia kórházakban, óriási méreteket ölt a személyzet és a rendelkezésre álló eszközök hiánya, derül ki a BFMTV cikkéből.

A Samu Urgences de France nevű szakszervezet, melynek elnöke egyébként korábban a pár hete kinevezett egészségügyi miniszter, François Braun volt, készített egy felmérést, melyből kiderül, hogy a vizsgált 92 megye 331 intézményének 26 százaléka kénytelen korlátozni a sürgősségi ellátást, 42 kórházban be kellett zárni éjszakára a sürgősségi osztályt, 88 kórházban pedig korlátozták a sürgősségi ellátást. A BFMTV riportjából az is kiderül, hogy a sürgősségi egészségügyi osztályok 86 százaléka úgy véli, hogy a rendelkezésre álló emberi erőforrások és a jelentősen megnövekedett munka közötti eltérés komoly működési és biztonsági nehézségeket okoz a munkájuk elvégzésében.

A felmérést végző szakszervezet attól tart, hogy a helyzet még tovább fog romlani, ugyanis a sürgősségi osztályok 95 százaléka arról számolt be, hogy a munkaerőhiányon felül jelentős problémáik vannak a kórházi ágyak rendelkezésre állásával is.

A szakszervezet jelentésében továbbá elítéli a kórházakban tapasztalható intézményi rossz bánásmódot és kötelező jellegű intézkedések végrehajtását kéri. Ha ez nem történik meg, akkor számítani kell a jelenlegi helyzet rendkívüli mértékben történő megromlására, melynek az első számú következménye lesz az egészségügyi dolgozók tömeges felmondása.

A Samu Urgences de France szakszervezet elnöke, Dr. Marc Noizet a sürgősségi osztályok megfelelő ágyszámának biztosítását kéri az illetékesektől annak érdekében, hogy el tudják látni a feladatukat. A szakember felhívta rá a figyelmet, hogy az augusztus általában még nehezebb hónap szokott lenni, mint a július, a komoly problémák pedig akkor kezdődtek. Kihangsúlyozta, megfelelő számú ágyra van szükségük ahhoz, hogy el tudják helyezni a kórházi ellátást igénylő betegeket.

Megszólalt a témával kapcsolatban François Braun egészségügyi miniszter is, a politikus a BFMTV-nek adott nyilatkozatában azt kifogásolta, hogy a sajtó lépten-nyomon a bezárás kifejezést használja a sürgőségi osztályokkal kapcsolatban, ami az emberekben félelmet kelt.

A miniszter elmondása alapján nem bezárásról van szó, csupán szabályozott hozzáférhetőségről azokban az intézményekben, ahol nincs elegendő létszámú személyzet. Hozzátette, hogy ezzel nem romlik az ellátás minősége, épp ellenkezőleg, inkább javul mert több figyelem jut a betegekre.

 

 

 

 

 

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

closing, crisis, ER, explosive situation, france