Nem bírnak a lángokkal, nemzetközi segítséget kaptak a franciák – videó

Nem bírnak a lángokkal, nemzetközi segítséget kaptak a franciák – videó

Franciaországban Gironde és Landes megyében továbbra sem sikerül megfékezni a tomboló erdőtüzeket és a helyzetet súlyosbítja a fokozódó kánikula. Az államfő bejelentése alapján több uniós országból is érkezett és érkezik segítség, tűzoltókat és az oltásban résztvevő repülőket is küldenek.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. AUGUSZTUS 12. 15:11

Franciaországban egymást érik a pusztító erdőtüzek. Gironde és Landes megyékben több ezer hektár pusztult el és bár a belügyminiszter teljes mozgósítást rendelt el, még az önkénteseket is behívta, eddig még nem sikerült megfékezni a lángokat. Több ezer embert kellett evakuálni, több tucatnyi épület vált a lángok martalékává.

A hatékonyabb védekezés érdekében összefogtak az uniós államok és a természeti katasztrófák kezelését célzó „rescEU” rendszer keretében csapatokat küldtek több országból is, így már mintegy 1500 tűzoltó dolgozik megállás nélkül azon, hogy megfékezzék a tüzet.

Az éppen vakációzó Emmanuel Macron a Twitteren mondott köszönetet Németországnak, Görögországnak, Lengyelországnak, Romániának és Ausztriának az európai szolidaritás jegyében küldött segítségért.

Macron a Twitteren azt is tudatta, hogy Olaszországból több tűzoltó repülőgép is érkezik, hogy segítsen a lángok elleni küzdelemben.

Augusztus 11-én, csütörtök délután érkezett egy nagyobb konvoj Németországból, ők már munkához is láttak és további erősítést várnak a pénteki napon, a több mint 350 külföldi tűzoltó előreláthatóan augusztus 18-19-ig marad Franciaországban.

A tűz oltását nem segítik a rendkívüli időjárási körülmények, Franciaországban ugyanis újra tombol a kánikula, helyenként nem ritka a 40 fokos hőség sem, a 20 minutes nevű lap értesülései szerint 19 megyében adtak ki narancssárga riasztást, az idén ez a negyedik hőhullám.

Eddig háromszor annyi erdő égett le Franciaországban, mint az elmúlt tíz évben átlagosan, erre vonatkozóan 2006 óta készítenek statisztikákat.

Bár a hatóságok és a politikusok állítása szerint mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél előbb megfékezzék a lángokat, egyesek szerint érthetetlen, hogy miért nincs több helikopter és repülő. A tűzoltásban nagy segítséget nyújtó tűzoltó repülőgépek hiányát kifogásolta Jean-Baptiste Noé francia történész és író, aki a CNews műsorában arról beszélt, hogy a történelem során volt már hasonló nagyságú tűzvész, ez nem meglepő, az viszont igen, hogy egyes térségekben erre nincsenek felkészülve. Hozzátette, hogy a franciák jogosan csodálkozhatnak azon, hogy egy olyan országban, ahol Európában a legtöbb adót fizetik a lakosok, miért nincs több rendelkezésre álló tűzoltó repülőgép és felszerelés.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

drought, forest fires, france, heatwave, no precipitation