Nem csillapodnak az indulatok a francia nyugdíjreformmal kapcsolatban – videó

Tovább folytatódik a sztrájk egyes szektorokban és újabb tüntetés is volt. Mindeközben a törvénytervezet parlament elé kerülését megelőzően az államfő délelőtt hivatalában egyeztet a többségben lévő parlamenti frakciók vezetőivel. Sajtóértesülések szerint Emmanuel Macron kilátásba helyezte, hogy feloszlatja az Alsóházat, ha nem fogadják el a szöveget. A döntő szavazásra március 16-án délután kerül sor.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. MÁRCIUS 16. 14:10

A szakszervezetek továbbra is sztrájkolnak egyes szektorokban, Párizsban másfél hete nem szállítják el a szemetet, a helyzet mostanra odáig fajult, hogy tonnaszám áll a hulladék a francia főváros utcáin.

Mivel a kialakult helyzet komoly egészségügyi kockázatot jelent, Gérald Darmanin belügyminiszter felszólította Anne Hidalgo főpolgármestert, hogy kötelezze a sztrájkoló kukásokat a szemét elszállítására. A főpolgármester azonban erre nem hajlandó, levélben tájékoztatta a rendőrfőkapitányt, hogy továbbra is támogatja a sztrájkoló szemétszállítókat és nem rekvirálja a hulladékkezelő személyzetét, mivel a problémát a kormány generálta azzal hogy meg akarja emelni a nyugdíjkorhatárt.

A főpolgármester válaszát követően Laurent Nuñez párizsi rendőrfőnök bejelentette, hogy kötelezni fogja a sztrájkoló kukásokat a munka felvételére és a szeméthalmaz elszállítására.

Aki ennek ellenére nem veszi fel a munkát, akár hat hónap börtönbüntetéssel és 10 000 eurós pénzbírsággal is sújtható, derül ki a Le Figaro cikkéből. A sztrájk mellett az országos tüntetés sorozat is folytatódik, március 15-én a szakszervezetek szerint 1,7 millióan, a belügyminisztérium adatai szerint 480 ezren vonultak az utcára.

Az év eleje óta ez volt a nyolcadik nagyszabású, országos megmozdulás.

Mindeközben folyik a politikai egyeztetés a nyugdíjreformmal kapcsolatban, a törvénytervezetet a Szenátus első olvasatban elfogadta, majd a szöveg egy 14 fős, alsóházi képviselőkből és szenátorokból álló vegyes paritásos bizottság elé került, akik megállapodtak a nyugdíjreform-projekt egy közös változatáról.

A végső döntés az Alsóház kezében van, március 16-án délután vette kezdetét az erről szóló parlamenti vita, miután a Szenátus a délelőtti órákban 193 igen szavazattal, 114 nem ellenében elfogadta a tervezetet, melynek legsarkalatosabb pontja a nyugdíjkorhatár 62-ről 64 évre való emelése. Az AFP hírügynökség kiemeli, hogy a republikánus szenátorok többsége a reform mellett szavazott, azonban hatan ellene voksoltak, csakúgy, mint hét centrista politikus.

Emmanuel Macron nagy erőkkel készült a sorsdöntő parlamenti napra, a szavazás előestéjén, március 15-én hivatalában egyeztetett Élisabeth Borne kormányfővel, valamint a nyugdíjreformban érintett miniszterekkel.

Az államfő március 16-án, a parlamenti szavazás napjának reggelén tanácskozott a parlamenti többségben lévő pártok frakcióvezetőivel is az Élysée-palotában.

A France Bleu nevű lap felhívja rá a figyelmet, hogy az államfő komoly dilemma előtt áll: vagy parlamenti szavazásra bocsátja a törvénytervezetet, melynek kimenetele egyelőre bizonytalan, vagy az Alkotmány 49.3-as cikkelyéhez folyamodik, ami azt jelenti, hogy szavazás nélkül kerül elfogadásra a törvény. Macronnak nem célja, hogy alkalmazza a 49.3-as cikkelyt, de nem is zárta ki a lehetőségét.

A baloldali Engedetlen Franciaország nevű párt politikusa, Mathilde Panot a március 15-i tüntetés alkalmával leszögezte, hogy minden rendelkezésükre álló eszközt felhasználnak annak érdekében, hogy a nyugdíjreform kudarcba fulladjon, hozzátéve, hogy Macron nem kormányozhat a nép ellen.

 

A francia államfő egyre nagyobb nyomás alatt van és ő maga is egyre nagyobb politikai nyomást gyakorol, a BFMTV értesülései szerint ugyanis kilátásba helyezte, hogy amennyiben az Alsóházban nem kerül elfogadásra a törvénytervezet, feloszlatja a parlamentet.

A parlament feloszlatásával kapcsolatban a jobboldali Nemzeti Tömörülés párt parlamenti frakcióvezetője, Marine Le Pen úgy nyilatkozott a BFMTV-nek, hogy számára semmiféle problémát nem okoz, ha Emmanuel Macron feloszlatja a parlamentet, ahogy az emberekhez való visszatérés sem jelent neki gondot. Marine Le Pen azt javasolta, hogy egy az egyben vessék el a törvénytervezetet és legyenek újra választások, számára az sem okozna nehézséget.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

article 49.3, emmanuel macron, france, parliamentary vote, pension reform, strike, tensions