Nem helyezik át többé a női börtönökbe a transznemű rabokat

Az igazságügyi miniszter ígéretet tett arra, hogy a jövőben egy magát transzneműnek tartó, biológiailag férfi rabot se fognak áthelyezni női börtönökbe – kivéve, ha erre külön engedélyt kapnak.

NAGYVILÁG 2022. AUGUSZTUS 13. 10:16

A magukat transznemű nőként azonosító embereket nem fogják többé a biológiai nőkkel együtt bebörtönözni az Egyesült Királyság börtöneiért felelős miniszter szerint. Kivételt képeznek majd azok az esetek, amikor a miniszter arra külön engedélyt ad. A bejelentésre számos olyan esetet követően került sor, amikor a transznemű rabok szexuális kapcsolatot létesítettek rabtársaikkal, sokszor erőszakos módon.

A változtatás a transznemű elítéltek fogva tartásának módját is érinti. Az elmúlt hónapokban aggodalmak merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a transznemű személyek jelenléte milyen veszélyeket jelent a biológiai nők számára a brit börtönökben, különösen azok esetében, akik korábban nemi erőszak áldozatai voltak.

Egy idén májusban közzétett jelentés még azt is állította, hogy az Egyesült Királyság igazságszolgáltatási rendszere a szexuális bűncselekményekkel vádolt transznemű személyek jogait a nemi erőszak áldozatai elé helyezi. A bántalmazottaktól elvárják, hogy a támadóik által preferált névmást használják, amikor rájuk hivatkoznak. Ha az áldozatok ezt megtagadnák, akkor akár meg is büntethetnék őket.

NAGYVILÁG

Címkék:

gender ideology, lmbtq, prison, trans