"Nem lenne jó, ha az egész ország olyanná válna, mint a Párizzsal szomszédos hírhedt no-go zóna"

"Nem lenne jó, ha az egész ország olyanná válna, mint a Párizzsal szomszédos hírhedt no-go zóna"

A jobboldali politikusok elfogadhatatlannak tartják a francia kormány azon ötletét, mely szerint a bevándorlók jobb területi elosztása érdekében a nagyvárosok helyett vidékre telepítenék a migránsokat. Az egyik népszerű jobboldali politikus levélben figyelmeztette a vidéki település polgármestereit, egy másik ellenzéki politikus pedig egytől egyig hazaküldené a migránsokat ahelyett, hogy vidéken telepedjenek le.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 25. 16:41

Amint arról a V4NA is beszámolt, Emmanuel Macron a minap a prefektusoknak tartott tájékoztató keretében ismertette a kormány azon szándékát, mely szerint úgy kívánják megreformálni a migrációs politikát, hogy a bevándorló külföldi munkavállalókat a nagyvárosok helyett a vidéki településekre irányítanák. A változásról szóló törvényjavaslatot előreláthatóan 2023 elején terjeszti majd a parlament elé a francia elnök, mivel úgy véli, hogy a jelenleg érvényben lévő migrációs politikával több probléma is akad. Egyrészt nem elég hatékony, mivel Franciaországban több az illegális bevándorló, mint a szomszédos országokban, másrészt embertelen, mert a migrációs nyomás miatt sok esetben nem megfelelő a bevándorlók fogadtatása.

A francia elnök a menekültügyi törvény módosításától gyorsabb és hatékonyabb ügyintézést remél, több ellenzéki politikus azonban ezt egyáltalán nem tartja jó ötletnek, ezért szót emeltek ellene.

A Nemzeti Tömörülés nevű párt elnöke, Jordan Bardella egy interjúban kifejtette, hogy nem szeretné, ha az egész ország olyanná válna, mint a Párizzsal szomszédos hírhedt no-go zóna, Seine-Saint-Denis megye. Bardella szerint nem vidékre kell telepíteni a migránsokat, ahogy azt Emmanuel Macron szeretné, hanem haza kell őket küldeni.

Egy másik népszerű jobboldali politikus, Éric Zemmour is reagált az államfő migránsokkal kapcsolatos ötletére, Zemmour a vidéki települések polgármestereinek küldött levelében figyelmeztette őket. Zemmour úgy véli, hogy a migrációs politika megváltoztatásával kapcsolatos ötletével Emmanuel Macron már nemhogy nem tagadja a nagy népességcserét, hanem egyenesen ösztönzi azt a migránsok vidékre telepítésével. Twitter-bejegyzésében Zemmour azt írja, hogy míg Macron a vidéken akarja eloszlatni az illegális bevándorlókat, addig ő hazaküldené a migránsokat.

Az ellenzéki politikus a polgármestereknek küldött levelében részletezi, hogy szerinte az fog történni, hogy egyszer csak megkeresi majd egy adott település vezetőjét a rendőrfőnök és közli vele, hogy több száz bevándorlót szállítanak buszokkal a településre, akik ezentúl ott fognak élni. Zemmour kiemeli, hogy Afrika szubszaharai térségéből és Afganisztánból származó, 18 és 30 év közötti férfiakról van szó, akiknek a jelenléte sok feszültség forrása lesz, és a bűnözés is meg fog ugrani, hiszen korábban több városban is ez történt, írja a Le Parisien nevű lap.

A francia migrációs politika és az illegális bevándorlók kitoloncolása egyelőre egyáltalán nem működik hatékonyan, erre szolgálnak bizonyítékként azok a számadatok is, melyek az algériai hatóságok által kiadott konzuli engedélyekre vonatkoznak. Arról a dokumentumról van szó, amely lehetővé teszi egy Franciaországból kitoloncolt, iratokkal nem rendelkező külföldi állampolgár anyaországba történő visszatérését. A La Croix nevű lap számolt be róla, hogy míg 2019-ben 1 652 konzuli engedélyt bocsátott ki Algéria, addig 2021-ben már ennek csak a töredékét, mindössze 34 engedélyt adtak ki, vagyis csupán ennyi Franciaországból kitoloncolt állampolgárukat fogadták vissza. A lap kiemeli, hogy a konzuli engedélyen túl egyéb buktatói is vannak a hazatelepítésnek, az egyik ilyen akadály lehet az, hogy néhány ország csak akkor fogadja el állampolgáraik hazaküldését, ha elvégzik a Covid-tesztet, ezt azonban sokan elutasítják. További problémát jelent az, hogy sikerül-e szabad helyet találni egy repülőgépen, illetve ha van is szabad hely, a kitoloncolt külföldi állampolgár csak akkor szállhat fel rá, ha ebbe az utasok és a pilóta is beleegyezik.

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

critics, emmanuel macron, eric zemmour, france, immigration law, jordan bardella