Nem lesz újabb háború Európában, megállapodott egymással Szerbia és Koszovó

Nem lesz újabb háború Európában, megállapodott egymással Szerbia és Koszovó

Pár órával a határidő lejárta előtt került pont egy fegyveres konfliktussal fenyegető ügy végére Belgrád és Pristina között. Míg hétfőn Aleksandar Vucic szerb államfő és Albin Kurti koszovói miniszterelnök egyezség nélkül ment haza Brüsszelből, addig az EU közvetítésével szerda éjszaka a szerb és a koszovói főtárgyalóknak sikerült mindkét félnek megfelelő megoldást találni.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. NOVEMBER 24. 12:01

Maradnak a táblák

Szerda éjszaka az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője közölte a hírt, hogy a szerb és a koszovói fél megállapodott a rendszámtáblák ügyében. Josep Borrell a Twitteren azt írta: megvan a megegyezés. Az uniós politikus hozzátette: a szerb és a koszovói főtárgyalók egyetértettek abban, hogy Belgrád felhagy a koszovói városok, települések rendszámtábláinak kiadásával, míg Pristina eláll az átregisztrálással kapcsolatos folyamat folytatásától.

Ennek értelmében a koszovói hatóságok, a korábbi tervekkel ellentétben, csütörtök reggeltől nem bírságolják meg a szerb gépjárművek tulajdonosainak 150 euróra. Josep Borrell szerint ezzel sikerült elkerülni a helyzet fokozódását, most már a két fél közti viszony normalizálásán lehet a hangsúly.

Petkovic: Megőriztük a békét

A megegyezést követően Petar Petkovic, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője elmondta, ezzel megszűnt a veszély, Albin Kurti pristinai miniszterelnök nem büntetheti a szerbeket. Mint fogalmazott: megőrizték a békét, a stabilitást, és sikerült megtartaniuk a szerb népet Koszovó északi részén. A belgrádi politikus szerint különösen fontos, hogy a mostani megállapodás mellett a Szerbia által kiállított rendszámtáblák használatban maradhatnak.

Kép: Koszovó-ügyi Iroda

„Azokról a táblákról beszélünk, amelyek legálisak, amelyeket a Szerb Köztársaság a törvényeivel összhangban bocsátott ki. Ezeket az észak-koszovói szerbek továbbra is használhatják” – jelentette ki Petkovic.

A mostani megállapodás értelmében az eddig használt rendszámok maradhatnak, azokat újra lehet regisztrálni. Belgrád viszont vállalta, hogy újabb autóknak már nem ad koszovói településnévhez köthető táblát.

Szerbiában a rendszámok két betűből, három számból, és ismét két betűből állnak. Az első két betű a tulajdonos lakhelyét jelöli. A vitát most az váltotta ki, hogy a KM betűkombinációval kezdődő rendszámok Kosovska Mitrovicára utalnak, amely ugyan Koszovóban van, de mivel Belgrád nem ismerte el a terület függetlenségét, ezért szerb felségjelzésű táblákat adott a helyi szerbeknek.

A viszony normalizálása a cél

Petar Petkovic hozzátette: a legfontosabb, hogy folytatódnak a tárgyalások a két fél között, mert ez vezethet Belgrád és Pristina viszonyának normalizálásához, illetve a helyi szerbek és albánok normális életéhez.

Besnik Bislimi koszovói főtárgyaló a megegyezést követően úgy nyilatkozott, hogy most intenzív tárgyalásoknak kell következnie a Németország és Franciaország által támogatott uniós javaslatról, amely hosszútávon rendezné a két fél viszonyát.

Az Egyesült Államok is üdvözölte a Belgrád és Pristina közötti megállapodást az észak-koszovói rendszámtáblák körüli vitában – közölte Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője. Washington úgy látja, hogy a mostani megegyezéssel sikerült a feszültséget csökkenteni a térségben.

A szokásos mederben zajlik az átkelés

Csütörtök reggel egyébként a normális rendben folyt a forgalom a Koszovó és Szerbia közti átkelőknél. Jarinjenel például nemhogy büntetéseket nem osztott ki a rendőrség, de még az elmúlt hetekben alkalmazott figyelmeztető cédulákat sem kapták meg a szerb rendszámú, de koszovói illetékességű kocsik. A határon nem alakult ki sem torlódás, sem fennakadás.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

border, borrell, brussels, eu, kosovo, petkovic, serbia