Nem sikerült megszereznie az abszolút többséget Macronnak – videó

Nem sikerült megszereznie az abszolút többséget Macronnak – videó

Bár a francia államfőt támogató pártszövetség juttatta a legtöbb képviselőt a parlamentbe, nem sikerült megszerezniük az abszolút többséget, a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés párt azonban ragyogó eredménnyel zárt, jócskán túlszárnyalva az előzetes becsléseket.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚNIUS 19. 20:51

Franciaországban a parlamenti választások második fordulójában alig több, mint fél százalékkal többen mentek el szavazni, mint az egy héttel korábban tartott első forduló során. Akárcsak az első fordulóban, a 12 órakor közölt adatok szerint most is Lot megyében mentek el a legtöbben szavazni, a lakosság 29,05 százaléka, megelőzve ezzel a 28,5 százalékkal a második helyen álló Corrèze megyét, a harmadik Dordogne megye lett 28,36 százalékkal. Csakúgy, mint az első fordulóban, most is a Párizzsal szomszédos Seine-Saint-Denis megyében volt a legalacsonyabb a részvétel, mindössze 8,88 százalék. A főváros közeli Val-d’Oise megyében szintén nagyon kevesen mentek el szavazni, 10,1 százalékos volt a részvéte, Val-de-Marne megyében pedig 10,9 százalék. Párizsban szintén elmaradt a szavazási részvétel az országos átlagtól, a fővárosban ugyanis a választópolgárok 10,81 százaléka ment el szavazni, írja a Le Figaro.

Emmanuel Macron államfő és felesége, Brigitte az ország északi részén lévő Le Touquet nevű településen adta le voksát nem sokkal 12 óra után. Az államfő a Twitteren mondott köszönetet mindazoknak, akik lehetővé tették a szavazást, mert véleménye szerint ők azok, akik éltetik a demokráciát.

A belügyminisztérium által közzétett adatok szerint a délután folyamán csökkent a franciák voksolási kedve, ugyanis a június 19-i 17 órás adatok szerint a parlamenti választások második fordulójában a részvételi arány 38,11 százalék volt, ami 1,31 százalékos csökkenést jelent az egy héttel ezelőtti első fordulón mért 39,42 százalékhoz képest, a 2017-es parlamenti választások második fordulójával összehasonlítva azonban idén többen mentek el szavazni, öt éve ugyanis a 17 órás adat csupán 35,33 százalék volt.

Bár az ország legtöbb településén 18 órakor bezártak a szavazóhelyiségek, a nagyvárosokban csak 20 órakor volt az urnazárás, ezért a 2022-es francia parlamenti választások második fordulójának eredményét, ami egyben a szavazás végeredménye is, csak ezt követően hozták nyilvánosságra.

A Le Figaro értesülései szerint Élisabeth Borne miniszterelnököt Calvados megyében beszavazták a parlamentbe, a kormányfő ugyanis 52,3 százalékkal megverte a Nupes baloldali koalíció jelöltjét, Noé Gauchardot, aki 47,7 százalékot ért el.

Borne számára rendkívül nagy tétje volt a második fordulón elért eredménynek, mert ezen múlt, hogy miniszterelnöki posztján maradhat-e

– írja a Le Figaro.

Az elsődleges eredmények szerint a 2022-es parlamenti választásokon történelmi kudarcot ért el Emmanuel Macron államfő, Ensemble (együtt) elnevezésű pártcsoportja ugyanis, bár megszerezte a legtöbb mandátumot, de messze elmarad az abszolút többségtől. Az 577 tagból álló parlamentben ugyanis legalább 289 mandátumot kellett volna szereznie Macronnak, ám ez a jelek szerint nem jött össze neki, a becslések szerint ugyanis 205 és 235 között lesz az államfő pártjából kikerülő képviselők száma az újonnan alakuló francia parlamentben.

A legerősebb ellenzék minden bizonnyal a Nupes baloldali koalíció lesz, mivel ők előreláthatóan 170-190 mandátumot szereztek meg.

Minden várakozást felülmúlt a Nemzeti Tömörülés (RN) nevű jobboldali párt szereplése, akiknek a mandátuma 75 és 95 közötti számra tehető.

Jordan Bardella jobboldali politikus örömmel üdvözölte pártja, a Nemzeti Tömörülés elsöprő győzelmét, amit cunaminak nevezett egy interjúban.

Mindeközben a Le Parisien arról számolt be, hogy Gabriel Attal volt kormányfő, Franciaország új költségvetési minisztere beismerte, hogy ez az eredmény messze elmarad attól, mint amire számítottak.

Nagy kudarc Macron számára, hogy frissen kinevezett egészségügyi minisztere, Brigitte Bourgignon Pas-de-Calais megye hatos számú választókerületében kikapott a Nemzeti Tömörülés politikusától, Christine Engrand-tól, írja a Le Figaro. A cikkből az is kiderül, hogy a két politikus között 56 szavazat döntött.

Szintén a Le Figaro számolt be róla, hogy a kormányszóvivő, Olivia Grégoire bejelentette, hogy mindenkivel hajlandók szövetségre lépni, aki előre viszi az országot.

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

2022, emmanuel macron, france, general elections, nupes, rassemblement national